Черешата - вкусна храна с много ползи за здравето

Червеният плод подобрява качеството на съня и успокоява мускулната треска

16.05.2023 | 15:52 Редактор: Вяра Димова
Черешата - вкусна храна с много ползи за здравето

От тъмночервени до златистожълти черешите са любим плод за мнозина. Костилковият плод идва от рода сливи. На пазара може да се намери суров, замразен или консервиран. Освен декоративната стойност на овошката и сладкия вкус на плода, черешовият плод е полезен за организма. Поради голямото наличие на ценни вещества черешите се обозначават като суперхрана. 

1. Противовъзпалителни и антиракови свойства

Веществото, което дава яркия червен цвят на черешите, е пигментът антоцианин. Заедно с флавоноидите в плода, тези вещества са антиоксиданти и предпазват организма от хронични възпаления, което намалява риска от сърдечни заболявания, рак и диабет. Черешите предоставят на организма и витамини А, С и Е.

Високите количества антоцианин и мелатонин защитават организма от клетъчно увреждане, което може да доведе до раково заболяване. Научни изследвания са открили и други биоактивни съединения в черешите, които допринасят за намален риск от рак.

2. Подобряват качеството на съня

В черешите се съдържат високи нива на мелатонин и триптофан. Мелатонинът, още наречен "хормонът на съня", регулира биологичния ни часовник и спомага за спазването на режим на съня. Тритпофанът е аминокиселина, която е градивен елемент в синтеза на протеини в тялото, като серотонин и мелатонин. 

3. Успокояват мускулна треска

Поради наличието на противовъзпалителните флавоноиди и антиоксидантите, черешите могат да успокоят болките в мускулите след тренировка. Научни изследвания сочат, че свойствата на черешите са сходни с тези на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен срещу болка, но без риска от странични ефекти.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay