Черешите са превъзходен сочен и много сладък плод, на който обаче за съжаление се радваме за кратко през годината. Те са от плодовете, които не са особено трайни, когато не се съхраняват правилно. Затова обаче си има някои хитрини. С тяхна помощ ще можете да запазите свежестта на черешите по-дълго, а в някои случаи и цял месец.
Когато купувате череши, те в повечето случаи не са напълно узрели, което ви дава възможност да ги съхранявате за известно време, докато узреят изцяло. Не купувайте череши, които са прекалено меки и при натиск пръстите ви остават в плътта им. Свежите череши трябва да са плътни, хрупкави, сочни и леко пружиниращи при натиск. Ако са меки и ципата им не е хрупкава, значи вероятно са налице първи признаци на разваляне.
Как да съхранявате черешите правилно така, че да са максимално свежи задълго?
Едно от най-важните неща, когато съхранявате череши, е да ги държите на студено. Топлината извън хладилника ускорява процесите на зреене и гниене, което ги разваля по-бързо.
След като ги приберете в хладилника, не е нужно да ги затваряте с капак или в найлон. Достатъчно е да са на хладно. Също така е важно да не ги измивате, преди да ги сложите в купата в хладилника. Ако държите черешите мокри и измити, вероятността да се развалят по-бързо е голяма. Старайте се да ги измивате непосредствено преди да ги ядете. Така ще ги предпазите от разваляне.
Друг важен трик е да не премахвате дръжките на черешите, когато ги съхранявате в хладилника. В дръжките се съдържат хранителни вещества и вода, които поддържат свежестта на черешата възможно най-дълго. Когато оставите дръжките, това ще запази дълготрайността на черешите.
Може ли да замразите черешите?
Можете да замразите черешите, за да ги запазите за още по-дълго. Ако се съхраняват правилно във фризера, те могат да останат свежи до около 1 месец. Напълно вероятно е да загубят малко от качествата си, защото са замразени, но това е нормално. Все пак са перфектни за сладкиши, бонбони, сиропи, сосове, конфитюри и други видове десерти, след като ги размразите.
Най-добре е да изберете здрави и добре узрели череши за замразяване. Изплакнете със студена вода. Подсушете ги с хартиена кърпа. Премахнете дръжките. Почистете черешите и от костилките. Можете да ги разполовите или да използвате уред за премахване на костилките, който оставя черешите цели.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Нова вълна банди в афиша на новия пловдивски фест Phillgood
Звездата от Mortal Kombat Кари-Хироюки Тагава почина на 75 г.
Правителството или ще се самосрути, или ще бъде срутено от ДПС
Защитата на Благомир Коцев обжалва размера на гаранцията му от 200 000 лв.
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Трима се озоваха в арестите във Варна и региона заради наркотици
Арестуваха 33-годишен варненец за кражба
По 4987 евро от БВП се пада на човек от населението
НСИ: Работещите българи са 3, 726 млн. души
Осем пострадали при тежка катастрофа край Абланица
Бали обмисля забрана на Airbnb заради свръхтуризма
Кога роботиката ще се срещнe с изкуствения интелект в игрите
Устойчивата трансформация като предпоставка за по-успешно развитие на българския бизнес
Производството при бизнес услугите намалява за месец с 1,2% през септември