Как да запазим черешите свежи цял месец?

Те са от плодовете, които не са особено трайни

20.08.2022 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова
Как да запазим черешите свежи цял месец?

Черешите са превъзходен сочен и много сладък плод, на който обаче за съжаление се радваме за кратко през годината. Те са от плодовете, които не са особено трайни, когато не се съхраняват правилно. Затова обаче си има някои хитрини. С тяхна помощ ще можете да запазите свежестта на черешите по-дълго, а в някои случаи и цял месец.

Когато купувате череши, те в повечето случаи не са напълно узрели, което ви дава възможност да ги съхранявате за известно време, докато узреят изцяло. Не купувайте череши, които са прекалено меки и при натиск пръстите ви остават в плътта им. Свежите череши трябва да са плътни, хрупкави, сочни и леко пружиниращи при натиск. Ако са меки и ципата им не е хрупкава, значи вероятно са налице първи признаци на разваляне.

Как да съхранявате черешите правилно така, че да са максимално свежи задълго?

Едно от най-важните неща, когато съхранявате череши, е да ги държите на студено. Топлината извън хладилника ускорява процесите на зреене и гниене, което ги разваля по-бързо.

След като ги приберете в хладилника, не е нужно да ги затваряте с капак или в найлон. Достатъчно е да са на хладно. Също така е важно да не ги измивате, преди да ги сложите в купата в хладилника. Ако държите черешите мокри и измити, вероятността да се развалят по-бързо е голяма. Старайте се да ги измивате непосредствено преди да ги ядете. Така ще ги предпазите от разваляне.

Друг важен трик е да не премахвате дръжките на черешите, когато ги съхранявате в хладилника. В дръжките се съдържат хранителни вещества и вода, които поддържат свежестта на черешата възможно най-дълго. Когато оставите дръжките, това ще запази дълготрайността на черешите.

Може ли да замразите черешите?

Можете да замразите черешите, за да ги запазите за още по-дълго. Ако се съхраняват правилно във фризера, те могат да останат свежи до около 1 месец. Напълно вероятно е да загубят малко от качествата си, защото са замразени, но това е нормално. Все пак са перфектни за сладкиши, бонбони, сиропи, сосове, конфитюри и други видове десерти, след като ги размразите.

Най-добре е да изберете здрави и добре узрели череши за замразяване. Изплакнете със студена вода. Подсушете ги с хартиена кърпа. Премахнете дръжките. Почистете черешите и от костилките. Можете да ги разполовите или да използвате уред за премахване на костилките, който оставя черешите цели.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК