Какви са тънкостите при отглеждането на домати и от колко поливане имат нужда?

Проверявайте по няколко пъти на ден влажността на почвата

02.08.2022 | 12:53 Редактор: Искра Ангелова
Какви са тънкостите при отглеждането на домати и от колко поливане имат нужда?

Прекалено многото вода може да погуби реколтата ви

Вкусните червени домати, които ботаниката определя като плодове, а готварството като зеленчуци, са неизменна част от летните салати. Всички свързваме отглеждането им с дългите горещи дни на село, при баба и дядо, когато сме били деца. Похапването на червените зеленчуци директно от градината ще донесе редица ползи за нашето здраве - те съдържат мощни антиоксиданти, калий, алфа- и бета-каротен, както и лутеин и ликопен. Съществуват изследвания, според които, редовната консумация на домати може да намали депресивните състояния с до 46%. Всеки би искал да може да се наслади на благотворното действие на летния зеленчук.

Какви обаче са тънкостите при отглеждането му?

Прекаленото поливане, както и липсата на достатъчно вода, могат да доведат до слаба реколта. Обикновено това са най-честите грешки. Балансът е много деликатен. Въпреки това, правилното поливане не е чак толкова трудна задача. В началото ще ви е нужна малко практика, за да разберете какво количество вода да използвате и колко често. Така ще избегнете най-честите проблеми, свързани с прекаленото поливане – забавен растеж, изгниване на корените, слаба реколта, лошо качество на плодовете, начупване на стъблото и пожълтяване на листата, информира az-jenata.bg.

Как точно да поливате доматите?

Първият съвет, който градинарите дават е "поливайте бавно" - ключът в правилното поливане е постоянството. Вашите растения имат нужда от постоянен приток на вода, за да се развиват правилно. Това няма да се случи, ако поливате обилно в един ден, а след това оставите растенията да изчерпват запасите от вода. Бързото поливане ще накара водата просто да изтече, без да е напоила земята. По този начин тя няма да стигне до корените - а именно там е необходима. Бавното поливане ще даде възможност всички слоеве на почвата да поемат влагата - не само най-горният. По този начин, с времето, растението ще има достъп до повече вода.

Поливайте в дълбочина

Това, което се случва под почвата е дори по-важно от това, което се случва над нея. Силната коренова система е основата на едно здраво растение, което дава много плод. Начинът, по който можем да засилим растежа е чрез поливането в дълбочина. На корените им се налага „да пътуват“ повече, за да достигнат влагата в почвата, като по този начин те се развиват, и ще могат да оцелеят и в по-сухи периоди. Градинари препоръчват да се опитате да напоите добре поне първите 15 сантиметра от почвения слой.

Поливайте в корените

Този основен принцип е един от първите, които всеки начинаещ градинар научава. Поливането на листата може да доведе до образуването на гъбички. Корените на растението разпределят водата, отвеждайки я там, където то има нужда от нея.

Мулчирайте

Застилането около основата на стъблото на вашето растение със слама или окосена трева (около 4-5 см), ще помогне почвата да остане хладна, като по този начин ще се предотврати и загуба на влага.

Поливане според размера

Младите, току-що засадени растения имат нужда от повече вода, но щом те пораснат, могат да издържат и по-дълги сухи периоди.

Уверете се, че почвата е добре напоена, преди да засадите вашия разсад. През лятото, проверявайте по няколко пъти на ден влажността на почвата. Ако пък вали изобилно, можете да пропуснете поливането. Съобразявайте се с големината на вашите растения, осигурявайки им оптимална хидратация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК