Как да си отгледаме чесън в домашни условия

Основата му трябва да е обърната надолу

25.07.2022 | 17:18 Редактор: Искра Ангелова
Как да си отгледаме чесън в домашни условия

Чесънът е един от най-здравословните зеленчуци. Той е известен като природният антибиотик сред растителните храни, който е извънредно богат на антиоксиданти, витамини, минерали, активни вещества, изключително ценни за здравето.

Вместо да купувате чесън постоянно, можете да си го отглеждате вкъщи. Не е нужно да имате градина, за да го посадите и отглеждате. Той може успешно да вирее и в саксия. Трябва само да знаете как да го накарате да покълне и как да го засадите.

Ето някои ценни и лесни хитрини за отглеждане на чесън вкъщи.

Какво ви трябва?

- Висока стъклена чаша;

- Вода;

- 1 глава чесън;

- Ножици (по избор);

- Нож (по избор).

Най-напред обелете главата чесън, като се стараете да не разкъсвате скилидките и да не ги отделяте една от друга. Важно е главата да остане цяла, но без никакви люспи.

Поставете чесъна в чашата с водата. Основата му трябва да е обърната надолу. Нивото на водата не трябва да покрива цялата глава чесън, а малко повече от половината ѝ, информира az-jenata.bg.

Поставете чашата на възможно най-слънчево място. От голямо значение е кълновете да получават слънчева светлина между 6 часа и 12 часа. Имайте предвид, че ако светлината е прекалено силна и продължителна, това може да накара кълновете да повехнат и да увиснат надолу.

След няколко дни ще забележите как отдолу скилидките започват да покълват, а отгоре израстват зелени стръкове.

За да засадите отделните скилидки е необходимо внимателно да ги разделите. Можете да засадите няколко отделни растения от една глава чесън.

Също така можете да отгледате растение и от отделени скилидки. В такива случаи е важно предварително да увиете скилидките във влажна кърпа за 2-3 дни, докато започнат леко да покълват. След това ги поставете в малка чашка за шотове, пълна с вода. Голямата чаша няма да върши добра работа в този случай. Ако имате проблеми със задържането на скилидката изправена, можете да я прободете с клечка за зъби, която да я задържи.

Поставете скилидката на слънчево място, например на перваз.

Не забравяйте да доливате вода, когато намалее. Трябва да покрива една трета от нея.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК