Защо миенето на сурово пилешко месо може да е опасно за здравето ни?

"Всякакви бактерии по него ще загинат при правилно готвене", споделя специалист

16.05.2022 | 11:24 Редактор: Искра Ангелова
Защо миенето на сурово пилешко месо може да е опасно за здравето ни?

Американски физици твърдят, че ако държим суровото пиле близо до чешмата при постоянна струя вода, докато го мием, рискът от замърсяване на околните повърхности с бактерии като салмонела е по-малък, съобщи в. "Дейли мейл".

Здравните власти във Великобритания и САЩ препоръчват хората да не мият  сурово пиле, за да не бъдат замърсени повърхности и предмети около мивката чрез пръските  и да бъде намалена опасността от хранително отравяне. Проучвания обаче показват, че 25% от анкетираните още го правят.

"Много хора мислят, че трябва да мият суровото пиле, но това не е необходимо. Всякакви бактерии по него ще загинат при правилно готвене", каза специалистът по хигиена на храната Адам Хардгрейв, цитиран от БТА.

Ако човек държи да мие суровата птица обаче, е добре да го прави правилно. Физици от Университета на щата Монтана наблюдаваха как се разпространяват пръските вода и бактерии от сурово пиле до съседните повърхности. Те установиха, че ако пилето бъде поставено на 40 см под кранчето за вода, капчиците отхвърчат на 22 см. Ако то е на 15 см под него, те достигат едва на 5 см.

Силата на течащата вода също се отразява на пръските. Ако тя бъде пусната върху вече поставено пиле под кранчето, капчиците политат на всички страни. Ако тя вече тече, когато бъде поставено пилето, пръските намаляват. Необходимо е и струята да се поддържа постоянна.

Важно е също околните повърхности да бъдат почиствани старателно и всякаква друга сурова или готова храна да се държи далече от мивката.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК