Как правилно да съхраняваме останала храна и защо не трябва да я увиваме с фолио?

Най-подходящи за целта са по-плитките съдове, в които не остава много място за въздух

13.08.2021 | 23:59 Редактор: Искра Ангелова
Как правилно да съхраняваме останала храна и защо не трябва да я увиваме с фолио?

Когато ви остане храна, вероятно я увивате във фолио и я прибирате в хладилника. Понякога само я покривате с фолио, за да не изсъхва. Остатъците от храна обикновено могат да издържат до четири дни, но само ако са опаковани правилно. Увиването с фолио определено не е сред тези начини, които осигуряват дълготрайност на останалата храна. 

Увиването на храната с алуминиево фолио е и също толкова лесен начин да изложите здравето си на риск от вредни и опасни бактерии, размножаващи се в храната.

Бактериите се нуждаят от въздух и благоприятна среда, за да се развиват и размножават. Сготвената и престояла храна е точно такава среда. А когато не е опакована правилно, а е увита само с фолио, това допуска навлизане на въздух в нея. Резултатът е размножаване на патогенни бактерии, които могат да причинят инфекции. 

Някои от най-често срещаните бактерии, които се размножават в хранителните остатъци в хладилника, са стафилококи и бацилус цереус. Te са едни от най-често срещаните в храната бактерии, които процъфтяват при неправилно съхранение. Oтделят токсини, които не могат да се унищожат с високи температури при готвене, както и с ниски при охлаждане и съхранение в хладилник. Спасението от тези бактерии е правилното съхранение на храната.

Когато сготвената храна се остави на стайна температура повече от два часа, тези бактерии могат да се развият и размножат много бързо. Те могат да причинят хранителни разстройства и редица неприятни състояния. 

Използването на фолио за увиване на хранителни остатъци или покриването им с него е недостатъчно, за да се предпазите от бактерии в храната. Това е така, защото по този начин излагате храната на влиянието на въздуха, информира az-jenata.bg.

Когато въздухът има продължителен досег с храната, това дава възможност на бактериите на растат още по-бързо. Ето защо е за предпочитане да съхранявате остатъците от храна в плътно затварящи се кутии, предназначени за целта. По този начин остатъците от храна могат да издържат по-дълго без бактериите да се размножат прекалено много в тях.

Най-подходящи за целта са по-плитките съдове, в които не остава много място за въздух след поставяне на храната в тях. Важно е да имат плътно затварящи се капаци, които не позволяват навлизане на въздух. 

Също така е важно да приберете сготвената храна в рамките на не повече от два часа след поставянето ѝ на масата. Ако храната е престояла повече от два часа на въздух и стайна температура след сготвянето ѝ, по-добре я изхвърлете. 

Особено податливи на растеж на бактерии при неправилно съхранение са месата и млечните продукти. За тях задължително трябва да се използват плътно затварящи се контейнер и кутии.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК