Кои са нещата, които не трябва да почистваме с вода?

Използвайте само специализирани продукти

16.07.2021 | 10:05 Редактор: Искра Ангелова
Кои са нещата, които не трябва да почистваме с вода?

Водата е едно от средствата, които винаги използваме за почистване на различни неща в дома си. С нея разреждаме концентрираните препарати, с нея изплакваме. Но понякога водата може да нанесе повече щети, отколкото да помогне. Има някои повърхности, предмети и тъкани обаче, които можете да увредите, ако ги почиствате с вода. Кои са те?

1. Кадифе

За почистването на кадифе не се препоръчва употребата на вода. Това важи също за велур и микрофибър. При намокрянето на влакната на тези тъкани се получава слепване, което впоследствие разваля пухкавата им визия. За предпочитане е да се почистват по химически начин от професионалист.

2. Дървени подове и повърхности

Водата не е приятел на дървото и това е известен факт. С чиста вода или с препарати, разтворени във вода само ще увредите дървото, ще го предразположите към цепене, което в крайна сметка ще го повреди без значение дали става въпрос за дървен под или мебели. Използвайте само специално предназначени за целта препарати.

3. Дървени инструменти

Дървените инструменти са много чувствителни към влага. Не е добра идея да ги почиствате с вода. Използвайте само специализирани продукти, с които ще сте сигурни, че няма да ги увредите. Водата навлиза във фините пукнатини в дървото и бързо поврежда фините инструменти, пише az-jenata.bg.

4. Електроника

Електрониката и водата определено не са добри приятели. Ако искате да развалите електронно устройство, можете да го направите лесно, като го почистите с вода. Не го правете. Вместо това за предпочитане е да използвате препарат на спиртна основа. Спиртът се изпарява моментално, като едновременно дезинфекцира, почиства и не уврежда устройството.

5. Контактни лещи

За почистването на контактните лещи са необходими специални разтвори. Водата не е достатъчна. Ако почиствате лещите само с вода, рискувате да инфектирате очите си.

6. Осветителни тела и контакти

Тъй като през тези уреди тече ток, употребата на вода за почистването им не е добра идея. Можете не само да ги повредите, но и да предизвикате токов удар, което определено не желаете.

7. Коприна

Коприната е много специална и деликатна материя. Водата и препаратите могат да я увредят, дори да бъде изпрана на ръка. Доверете се на професионалистите и я почиствайте и изпирайте на химическо.

8. Кожа

Същото важи и за кожата. Водата може да я увреди и да остави неприятни следи по нея, както и да развали свежия ѝ външен вид. За кожени дрехи и мебели от кожа използвайте услугите на специалисти.

9. Газови котлони и горелки

Водата може да повреди този тип уреди. Не е препоръчително и да пръскате с почистващи препарати по тях. За предпочитане е да пръскате върху микрофибърна кърпа, с която да изтъркате загорелите остатъци, без да оставяте твърде много влага по газовите уреди, тъй като влагата може да повреди дюзите и запалителите им.

10. Духови инструменти от метални сплави

Духовите инструменти най-често са направени от месингови сплави. Почистването им с вода и кухненски препарати може да предизвика почерняването им, потъмняването и изменението на цвета им, както и на структурата на метала, предизвиквайки увреждане на звука, който произвеждат.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК