Как да избелим прането си без белина?

Салициловата киселина в аспирина има избелващ ефект върху тъканите

28.06.2021 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
Как да избелим прането си без белина?

Любимите ви бели дрехи се поддържат трудно. Цапат се лесно, а бялото посивява или пожълтява с времето. Ако не искате да използвате белина заради химикалите в нея или просто не разполагате с нея в момента, можете да избелите дрехите си по няколко алтернативни начина.

Ето какво можете да използвате вместо белина за белите си дрехи.

Ябълков оцет

Смесете 3 литра топла вода с 1 чаша ябълков оцет. Накиснете дрехата за една нощ вътре. След това изперете по стандартен начин на ръка или в пералня. Можете да добавите чаша оцет и към цикъла на пералнята за допълнителен ефект.

Лимон

Лимонената киселина в лимоните има избелващ ефект. Тя избелва тъканите на дрехите, без да ги уврежда. Подходяща е за памучни, ленени и полиестерни тъкани. Смесете ½ чаша лимонов сок с 3 литра гореща вода. Накиснете бялото си пране в течността за 1 час или за цялата нощ. На сутринта изперете, съветва az-jenata.bg.

Сода за хляб

Смесете една чаша сода за хляб в 3 литра вода. Загрейте на котлона и разбърквайте, докато се разтвори напълно. Накиснете дрехите за 1-2 часа или за през нощта. Содата е най-подходяща за памучни дрехи.

Препарат за съдомиялна

Ако нямате подръка белина, препаратът за съдомиялната ще свърши добра работа. В него се съдържат избелващи вещества, които могат да се използват и за дрехи. Такъв е натриевият хлорид, който се съдържа и в белината. Смесете ¼ или ½ чаша препарат за съдомиялна с 3 литра гореща вода. Разбъркайте добре, докато се уверите, че е напълно разтворен. Потопете дрехите в разтвора и оставете да се киснат поне 30 минути. След това изперете по стандартния начин.

Аспирин

Салициловата киселина в аспирина има избелващ ефект върху тъканите. Стрийте 10 таблетки аспирин и ги разтворете отново в 3 литра гореща вода. Накиснете дрехите. Изчакайте да престоят 2-3 часа. След това изперете. Аспиринът е подходящ най-вече за памучни тъкани.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК