Как е най-правилно да перете бельото си?

Някои бактерии, като ешерихия коли, са много упорити и трудни за пълно премахване от тъканите и платовете

19.06.2021 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова
Как е най-правилно да перете бельото си?

Когато перете бельото си, вероятно мислите, че препаратът за пране или сапунът ще свършат цялата работа. Изненадващо е, но това съвсем не е достатъчно. Ако пускате бельото си в пералнята на ниски градуси или го перете с хладка към студена вода, това няма да го остави чисто и ще ви постави в риск от инфекции.

Една от най-големите грешки в прането на бельото е именно температурата.

Лъжливото усещане за чистота, което перилните препарати дават благодарение на приятния си аромат, ви кара да си мислите, че бельото ви е чисто и дезинфекцирано, но това не е съвсем така.

Според проучване, публикувано в Journal of Infection и проведено от учени от Университета в Аризона, в чифт чисто бельо се съдържат средно около 0,1 грама фекални частици, които в някои случаи могат да достигнат до цели 10 грама.

Ако не изпирате бельото си с гореща вода, която да не пада под 70 градуса по Целзий, бельото не излиза напълно чисто от пералнята. Нужна е висока температура, за да убие бактериите, оставащи по бельото след носене, информира az-jenata.bg.

Друг важен компонент е видът на препарата за пране. Ако той не съдържа частици активен кислород, дезинфекцията може да не е пълна. Прането на бельото със студена или хладка вода, независимо дали е на ръка или в пералня, не почиства напълно добре бельото, не може да елиминира изцяло микроорганизмите, останали в тъканите и фибрите на дрехите и това крие риск от инфекции.

Другият риск, пред който сте поставени, е разпространението на бактериите от бельото към останалите дрехи в пералнята, което увеличава риска от инфекции в други части на тялото и при останалите членове на семейството.

Спазването на всички добри практики в прането на бельото също не гарантира пълна безопасност. Някои бактерии, като ешерихия коли, са много упорити и трудни за пълно премахване от тъканите и платовете. Това не означава да перете със студена вода бельото си, напротив.

Но означава още да не носите прекалено дълго време едни и същи вехти и износени бикини, слипове и друг вид бельо. Подобно на четката за зъби, бельото също трябва да се заменя с ново периодично. Така се намалява рискът от инфекции.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК