През колко дни е препоръчително да сменяме пижамата си?

В тъканите ѝ се натрупват мъртви кожни клетки и бактерии

02.12.2020 | 23:20 Редактор: Ивет Арабова
През колко дни е препоръчително да сменяме пижамата си?

Повечето хора носят една и съща пижама средно по една седмица. Някои дори повече. Не се замисляме как всъщност вредим на здравето си по този начин. Носенето на една и съща пижама или домашни дрехи в продължение на дни изглежда безобидно, но всъщност не е. Ето защо.

Спите в нездравословна среда

Пижамата е в непосредствен досег с кожата ви. Ако носите една и съща пижама дни наред, в тъканите ѝ се натрупват мъртви кожни клетки, бактерии, пот и себум, които могат да предизвикат редица раздразнения, алергични реакции, кожни проблеми, гъбични и бактериални инфекции. Могат да влошат и съществуващи кожни заболявания като псориазис, екзема, розацея, акне и други.

Рискувате да прехвърлите бактерии към другите дрехи

Ако държите мръсната си пижама в близост до други дрехи, това може да създаде условия за прехвърлянето им върху тъканите. Възможно е това да се случи и в пералнята, ако перете на ниски градуси и на кратка програма. За да избегнете този риск, сменяйте редовно пижамата си на 2-3 дни.

Влияе зле на съня ви

Както току-що изпраните и приятно ухаещи чаршафи могат да ви накарат лесно да заспите и да се потопите в непробуден сън, така е и с пижамата. И обратното – мръсни чаршафи и мръсна пижама могат да ви попречат да спите добре, без дори да го осъзнавате.

Алергиите ви могат да се влошат

Ако сте алергични към домашна прах, акари, имате дихателни нарушения вследствие на дразнители или получавате кожни обриви и възпаления, ако носите мръсна пижама, това може да се влоши. Миниатюрните люспи от кожата, които остават в тъканите на пижамата ви, могат да предизвикат алергична реакция, която да влоши не само съня ви, но и състоянието ви през деня.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
baihui
преди 9 месеца