Проучване: Ластиците на маските предизвикват алергии

Те задържат често срещани алергени в своите еластични ленти

16.11.2020 | 10:57 Редактор: Искра Ангелова
Проучване: Ластиците на маските предизвикват алергии

За повечето хора носенето на маски за лице се превърна във втора природа през 2020 г. Въпреки че тези покрития ви предпазват от разпространение или заразяване с Ковид-19, ново проучване разкрива, че те пренасят и задържат частици, които предизвикват или влошават вече съществуващи алергии.

Изследователи от Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI) откриват, че определени части от маските за лице могат да предизвикат появата на алергени, причиняващи обриви по кожата и други симптоми.

"Ние лекувахме 60-годишен чернокож с екзема, контактен дерматит и хронични назални алергии в нашата клиника, след като той постъпи три пъти в спешното отделение на болницата заради неудобен обрив по лицето“, казва алергологът и член на ACAAI Яшу Джамия.

"До април 2020 г. състоянията на кожата му бяха под контрол, но с носенето на маски симптомите му започнаха да се появяват отново."

Проучването показва, че лекарите, които са прегледали този пациент, са предписали противовъзпалителни лекарства за кожни огнища, но те не са работили. При следващо посещение в клиниката по алергии към болницата лекарите открили, че проблемите с кожата на мъжа са пламнали през април 2020 г. 

Това е било точно след като здравните служители обявиха Ковид за глобална пандемия и маските за лице започнаха да се използват ежедневно. Алерголозите бързо свързали маската за лице на пациента с участъците от лицето му, страдащи от дерматит.

"Разбрахме, че обривът му се появява точно там, където са ластиците на маската", обяснява алергологът и съавтор на изследването Кристин Шмидлин, цитиран от БГНЕС.

"Наредихме му да използва маски на базата на памук, без оцветители и без ластик. При последващо посещение седмица по-късно пациентът каза, че обривът му се подобрява", допълни той.

Изследователите установяват, че маските за лице задържат често срещани алергени в своите еластични ленти, ленти от плат и други компоненти, които държат покритието до лицето. Те призовават хората със съществуващи кожни проблеми да се консултират с алерголог при избора на маска за лице. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Росица
преди 2 месеца
Здрасти! За мен маската е най-големия кошмар! Имайки предвид, че съм астматик, хората, които ме принуждават да я нося скъсяват живота ми, за което ги проклинам всяка една секунда! Сигнализирай за неуместен коментар