Как да почистим прахосмукачката правилно?

Обикновено те имат индикатор, който показва кога торбичката е достатъчно пълна

09.06.2021 | 10:51 Редактор: Искра Ангелова
Как да почистим прахосмукачката правилно?

Прахосмукачката прави стаите чисти, като събира в себе си праха. Дори и след като изхвърлите контейнера или торбичката, част от мръсотията все пак остава в уреда. А мръсната прахосмукачка не може да функционира добре – всмуква много по-малко и на практика единственото нещо, което прави, е да разнася праха наоколо. С течение на времето натрупаните прахоляци могат да доведат и до по-сериозни повреди.

За да сте сигурни, че Вашият домакински уред не само ще работи ефективно, но и ще бъде в пълна изправност, е нужно да го почиствате правилно и редовно. Ето как:

Грижете се добре за торбичките

Най-честата причина за затрудненото всмукване е, че прахосмукачката е задръстена с прах. Това кара машината да губи мощност, като в същото време води до бързо прегряване. Обикновено прахосмукачките имат индикатор, който показва кога торбичката е достатъчно пълна. Той може да е светлинен или механичен.

Никога не използвайте за втори път еднократна хартиена торбичка. Освен че събира мръсотията, тя е и част от филтриращата система. Когато фините дупчици в нея се задръстят, това намалява ефективността на работа на прахосмукачката.

Ако имате торба от плат за многократна употреба, изпирайте я внимателно след всяко изпразване. Така ще премахнете натрупания в дупчиците прах. Не я търкайте и дърпайте много силно, за да не повредите материята и да не направите дупките ѝ по-големи.

Ако вашата прахосмукачка е без торба, изпразвайте и измивайте добре контейнера след всяко чистене. Повечето контейнери имат ограничителна линия за максималното количество смет, което могат да поберат, без това да влоши работата на машината.

Добре е след всяко чистене да проверявате дали в тръбите няма останали топки косми или други дребни предмети, които да ги задръстват, съветва az-jenata.bg.

Не пропускайте филтрите

Голяма част от прахосмукачките имат допълнителен филтър, който може да се почисти, измие или подмени. Когато той се задръсти с фини частици, машината започва да работи по-лошо, да загрява или да отделя неприятна миризма на прах. Обикновено този филтър се намира в задната част на прахосмукачката, но при различните модели може да има вариации.

Почиствайте четката

Главата на четката на прахосмукачката често задържа косми и конци. Ако са се оплели, препоръчваме внимателно да ги отрежете, вместо да дърпате, за да ги измъкнете. Някои глави имат вдлъбнатини между редиците косъмчета, чиято цел е да улеснят преминаването на острието и да предотвратят отрязването на части от самата четка.

Ако четката няма електрически елементи, препоръчваме да я измиете с топла вода. Изтъркайте и косъмчетата, за да премахнете набитите в тях прахоляци. Преди да я използвате отново, се уверете, че е напълно суха навсякъде, в противен случай рискувате да повредите машината.

Премахнете миризмата

Ако не чистите достатъчно често прахосмукачката, тя започва да разпространява неприятна миризма. Ако случаят е такъв, погрижете се да изпълните всички указания дотук. Освен това може да измиете и тръбите или пластмасовия контейнер със сапунена вода. Задължително ги оставете да изсъхнат напълно, преди да ги използвате отново.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК