Как да съхраним магданоза, така че да остане пресен максимално дълго?

Може да се използва вместо босилек в различни рецепти за песто

26.04.2021 | 16:37 Редактор: Искра Ангелова
Как да съхраним магданоза, така че да остане пресен максимално дълго?

Магданозът е една от най-често използваните подправки в нашата кухня, както и в редица чуждестранни. Той е ароматен, вкусен, с изключително жизнена нотка. Придава прекрасен вкус и аромат на ястия и салати, студени предястия и напитки.

Магданозът е чудесен заместител на кориандъра. Много добре си кореспондира и с морски дарове и различни видове риба в комбинация с пресен лимон. Може да се използва вместо босилек в различни рецепти за песто.

Всичко това е прекрасно, но има един проблем – магданозът се продава на едри връзки, а рядко можем да използваме цялото количество за едно ястие, което приготвяме.

Какво да правим с останалия магданоз? Как да го съхраняваме, така че да остане пресен максимално дълго?

Това може да се случи, дори ако е замразен, но по правилния начин.

Почистете магданоза

Изплакнете магданоза с чиста вода. Напълнете купа с вода. Потопете магданоза откъм листата в купата. Раздвижете напред-назад, за да сте сигурни, че всички нечистотии и частици пръст ще паднат от листата на магданоза, съветва az-jenata.bg.

Използвайте суха хартиена кърпа, за да подсушите добре магданоза. Оставете го върху кухненската хартия, докато попие, може и да натиснете малко.

Отделете листата от стъблата внимателно

Нарежете листата на магданоза, като внимавате да не режете от стъблата, стига да не желаете именно това, разбира се. Някои хора обичат още по-силния аромат, който стъблата на магданоза притежават.

Накълцайте листата на много ситно, но без да ги мачкате.

След като сте се уверили, че листата на магданоза са напълно сухи ги приберете в найлонов плик, който да сложите в камерата. Пликът трябва да е предназначен за замразяване и да е снабден с цип.

По този начин ще съхраните пресния си магданоз за по-нататъшно ползване, дори след като е замразен. Така вкусът му ще се запази възможно най-пресен без магданозът да се развали.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК