Какви ползи за здравето има японският зелен чай матча?

Зад яркия цвят се крие цяла палитра от полезни вещества

24.04.2021 | 06:00 Редактор: Жаклина Иванова
Какви ползи за здравето има японският зелен чай матча?

Матча е японски фино смлян зелен чай, който има невероятни качества по отношение на здравето. Зад яркия зелен цвят се крие цяла палитра от полезни вещества, които го правят незаменим от здравословна гледна точка.

Основното предимство на матча е способността му ефективно да замества кафето. Ако прекалявате с кофеина, пиенето на матча е прекрасен начин да ограничите приема на кафе. Ако консумирате чай от матча редовно, това може да ви помогне да сте по-продуктивни в работата и ежедневието, но не толкова напрегнати и нервни.

Матча е много богат на антиоксиданти и по-специално флавоноида L-теанин, който има ободряващ ефект. За разлика от кофеина, L-теанинът не предизвиква нервност, напрегнатост и безпокойство, с които се свързва прекомерната консумация на кофеин. По този начин чаят матча едновременно стимулира нервната система, като ви държи будни и активни, но без негативните ефекти на кофеина. Едновременно с това намалява и нивата на стрес.

Матча е пълен с антиоксиданти, които подобряват здравословното състояние, намаляват възпалението, борят се със стареещите процеси в клетките и стреса в организма. Катехините са вид антиоксиданти, присъстващи в състава на матча, които имат свойството да допринасят за понижаване на кръвното налягане.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК