Какви ползи за здравето ни носи алоето?

Използва се под формата на гелове за превенция на стрии

20.04.2021 | 14:46 Редактор: Искра Ангелова
Какви ползи за здравето ни носи алоето?

Алое (лат. Aloe ferox, Aloe barbadensis, Aloe arborescens) са вечно зелени суколентни растения от семейство Лилиеви (Liliacieae). Различните видове алое достигат различни размери. Листата обикновено са мечовидни, месести, осеяни по ръба със светли бодли.

Цветовете най-често са събрани в класовидни съцветия на върха на стъблото. Разпространени са предимно в Африка, но се срещат и в Средиземноморските области и Южна Европа. На големи площи се култивира в Индия и на много места в Азия и Европа. У нас по-често се отглежда Aloe arborescens като стайно декоративно или лечебно растение.

Действие и приложение. Алоето подобно на другите растения, съдържащи антрахинони действа очистително. Ефектът се проявява след 10 до 12 часа. Терапевтичната доза е 0,05 до 0,1 г. Прилага се под различни форми – капсули, сиропи, сокове. При използване на самото растение трябва да се внимава при дозирането, тъй като в по-големи дози ефектът е силен, придружен от колики, болки и силен дискомфорт. Дрогата е противопоказана по време на бремнност, при възрастни, изтощени хора и при болни с възпалителни заболявания на органите на малкия таз.

Алоето се използва и като биогенен стимулатор. За целта се употребяват млади листа на Aloe arborescens (дървовидно алое), които се държат в тъмно и хладно помещение в продължение на 12 дни. При тези условия се образуват биогенни стумулатори, които се прилагат за лечение на заболявания на роговицата и ретината на окото, при атрофия на зрителния нерв, при бавно заздравяващи рани, декубитални рани и др.

Алоето влиза в състава и на много козметични средства. Използва се под формата на гелове за превенция на стрии. В кремовете за лице се използва за тонизиране на кожата и изчистване на несъвършенства след тежко акне, информира puls.bg.

Химичен състав. Дрогата е източник на антрахинони, витамини А, С, Е и В, микроелементи – цинк, манган, фосфор, калций, селен, калий, желязо. Алоето съдържа и още етерични масла, аминокиселини, алкалоиди, смоли, полизахариди и др.

Дрога. С лечебни цели се използва сгъстеният сок от листата на различните видове алое. Сгъстяването на сока може да стане чрез варене на огън, нагряване на водна баня или под вакуум докато се получи полутечна гъста маса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК