Защо е опасно да убиваме апетита си?

Aко огладнеете, изяжте ябълкa

19.04.2021 | 17:13 Редактор: Искра Ангелова
Защо е опасно да убиваме апетита си?

Защо е опасно да залъгваме глада си, похапвайки дребни неща между основните хранения? На този въпрос отговори диетологът и психотерапевт Сергей Обложко пред радио Sputnik.

"Междинните закуски са погрешен и опасен начин на хранене. Когато хората се хранят без да обръщат внимание какво и какви количества храна поглъщат резултатът е, че ядат повече неща, които често са и по-калорични", предупреждава Обложко.

От една страна, това са допълнителни калории, а от друга - мазното и сладкото, например, могат да предизвикат отделянето на инсулин, което допълнително провокира по-голям апетит за храна. Често човек яде въглехидрати, за да потисне апетита си, а в отговор на това тялото освобождава инсулин и тъй като не е имало пълноценно хранене, нивото на глюкоза в кръвта пада, настъпва хипогликемия, водеща до по-неправилно хранително поведение и това ни кара да преяждаме", каза диетологът, цитиран от БГНЕС.

Плодовата закуска е не по-малко вредна, тя действа на същия принцип и също провокира последващ пристъп на апетит, водещ до преяждане, каза Сергей Обложко. Затова според него не трябва да следвате препоръката: ако огладнеете, изяжте ябълка, за да потиснете глада.

"Заради същия механизъм, след 20 минути, една ябълка ще провокира засилен апетит за храна. Ако попитаме някого защо е преял, той може да отговори честно: "Защото имам слаба воля. А често се оказва, преди 20 минути е изял плод на гладен стомах. Плодовите закуски на гладно са доста опасни", предупреди лекарят.

Той подчерта, че по време на междинните похапвания, дори и на здравословни храни, хората в последствие поглъщат по-големи от необходимите им количества храна. По-добре е да седнете на масата и да се нахраните балансирано и пълноценно, така че да усетите ситост, която да е достатъчна поне за следващите 3-4 часа преди следващото хранене.

"Храната в движение не е много полезна и води до хранителни разстройства, а в крайна сметка и до затлъстяване", каза Сергей Обложко.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК