Има ли негативни ефекти от консумацията на бял ориз?

При честата и обилна консумация има рискове за здравето

18.04.2021 | 09:00 Редактор: Десислава Атанасова
Има ли негативни ефекти от консумацията на бял ориз?

Белият ориз е една от най-популярните храни в цял свят. Той е част от културата на много народи. Широко застъпен е както в нашата кухня, така и в тази на редица държави по света. Милиони хора по света консумират големи количества бял ориз, някои дори всеки ден. Ястията, приготвени с ориз, са вкусни и са толкова разнообразни, че надали някога би ви омръзнал.

Но честата и обилна консумация на бял ориз има рискове за здравето, които не са за подценяване. Белият ориз е рафиниран, тоест пречистен от всички обелки и фини черупки, които кафявият ориз има. Те са носители на фибри, протеини и други важни хранителни вещества, включително витамини.

Проблемът с белия ориз идва именно тук – той е лишен от важни вещества, от които тялото има нужда. Без тях смилането му е значително по-лесно, което пък премахва ползите за организма от нерафинирания му вариант.

Белият ориз е източник на въглехидрати, към които се обръщат трениращите хора, които се опитват да отслабнат и да покачат мускулна маса. Белият ориз обаче е носител на бързи въглехидрати, които излагат тялото на повишен риск от диабет тип 2, метаболитен синдром, инсулинова резистентност.

Другото, което трябва да имате предвид, когато консумирате бял ориз, са калориите, които той съдържа. Белият ориз е богат на много калории, което е предпоставка за трупане на излишно тегло при честата му консумация.

Най-лошото е, че белият ориз за разлика от кафявия, няма почти никаква хранителна стойност, тъй като е рафиниран и лишен от най-съществените хранителни вещества в състава си. Това, разбира се, зависи от сорта ориз и от степента на рафиниране.

За предпочитане е да избирате кафяв, пълнозърнест или черен ориз. Те са с по-нисък гликемичен индекс, пише Az-jenata.bg.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Мая
преди 1 година
Нали се опитвах да готвя кафяв ориз..Той не се сварява. Някои зърна са почти сварени, а други са си направо сурови и си троша зъбите. Баба ми живя почти 100 години, а си ядеше бял хляб, бял ориз и всякакви рафинирани продукти и ми разказваше за времената когато е яла само черен хляб като малка. Ядеше симазничко и много обичаше биричка милата. Но, цял живот е работила физически труд и хапваше много бавно и по малко. Нас сега стресът и несигурността ни убиват, не обвинявайте ориза за това. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 2
Васко
преди 3 години
По голяма глупост не бях чел до сега. Явно за да драскаш небивалици в нета не се иска да си ходил на училище.......!?!? Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Николина ТОДОРОВА
преди 3 години
Аре умрях,загинаха си дето ям бял ориз.Мале какво неприродосъобразно животно съм.Нека ми сега да нямам ползи от белия ориз.Мъка голяма. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 0
Фейк
преди 3 години
Най голяма полза има ако нищо не ядем! Сигнализирай за неуместен коментар