Какви са ползите от малините и боровинките в отслабването?

Ябълките са друг чудесен избор за вашата диета

23.04.2021 | 23:47 Редактор: Искра Ангелова
Какви са ползите от малините и боровинките в отслабването?

Все по-популярни стават диетите с ниско съдържание на въглехидрати. Те се радват на широко одобрение, защото са ефективни и дават бързи резултати. Демонизирането на всички въглехидрати обаче е не просто погрешно, то може да е и вредно. Организмът се нуждае от полезни въглехидрати, за да функционира правилно.

Съществува голяма разлика между простите и сложните въглехидрати. Много хора погрешно смятат, че всички въглехидрати са вредни, затова и премахват плодовете от диетата си. Всъщност някои плодове наистина са много богати на захари и могат да попречат на отслабването, когато са консумирани в големи количества. Но има и такива, които са много богати на фибри, антиоксиданти и по-бедни на плодови захари, които всъщност допринасят за отслабването и успеваемостта на диетата, според EatingWell.

Плодовете са изключително здравословен източник на въглехидрати. Според Medical News Today включването им в диетата не може да се сравнява с консумацията на хляб, тестени изделия и десерти.

Плодовете съдържат захари, но те идват от естествен природен източник. Освен това плодовете са богат източник на фибри, а комбинацията между фибри и захари е един добър начин нивата на кръвната захар да се поддържат стабилни, като се увеличава и чувството на ситост. Това не е така, ако консумирате захари, приети чрез тестени изделия или десерти, в които фибри липсват.

Едни от най-полезните в диетите плодове са боровинките и малините. Те са добър избор за отслабване, защото са с възможно най-ниския гликемичен индекс от всички плодове, според Medical News Today.

Какви са ползите от малините и боровинките в отслабването?

Малините са богати на фибри, а боровинките са пълни с антиоксиданти. И двата вида вещества са от изключително голямо значение за здравето, поддържането на оптимално тегло и стабилни нива на кръвната захар.

От друга страна, останалите плодове също са не по-малко важни за богатата на хранителни вещества диета. Цитрусовите плодове са прекрасен източник на витамин С, важен за имунната система и синтеза на колаген. Те също са добър избор за отслабване.

Каротеноидите са вид антиоксиданти, които се срещат в цитрусовите плодове, тиквата, оранжево оцветените и зелените плодове. Каротинът има свойството да ускорява изгарянето на мазнини и да подобрява зрението.

Ябълките са друг чудесен избор за вашата диета. Те са много богати на фибри и пектин, които ускоряват метаболизма и балансират кръвната захар и холестерола. Крушите са прекрасен източник на калий и фибри, които се борят с възпалението и поддържат усещането за ситост.

Въпреки че консумацията на плодове се счита за добър начин да балансирате диетата си, с тяхното количество все пак трябва да се внимава. Съобразявайте калорийния и въглехидратния прием от плодовете с останалите храни в дневното си меню, за да имате успех с отслабването.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК