Кои са най-добрите плодове за отслабване?

Бананите са пълни с въглехидрати и са калорични

05.04.2021 | 23:22 Редактор: Искра Ангелова
Кои са най-добрите плодове за отслабване?

Плодовете са храна, която ни е препоръчвана за здраве, откакто се помним. Плодовете често са елемент в диетите, целящи отслабване. Но не бива да забравяме, че, въпреки че в повечето случаи са по-нискокалорични от други видове храна, плодовете също са източник и на захари, които могат да объркат контрола на кръвната глюкоза. От личен опит ни е ясно, че едни плодове са далеч по-сладки и вероятно, тях е по-добре да изключим от диетата.

Ябълки

Една средно голяма ябълка съдържа 104 ккал и 4,8 г фибри. Ежедневната консумация на ябълки се препоръчва от край време. При проучване, проведено през 2015 г. се установява, че децата и младите хора, консумиращи редовно ябълки имат по-нисък индекс на телесна маса от останалите.

Авокадо

Авокадото все още е екзотичен плод за кухнята ни, но вече се намира достатъчно широко в магазините. Предимството му е, че е източник на полезни за сърцето и здравето като цяло мазнини, витамин К и фолат. Едно авокадо съдържа около 240 ккал и 10 г фибри. 

Добавянето на авокадо към менюто създава по-голямо чувство на ситост и намалява апетита, което е ключ към контрола на теглото.

Проучване показва, че консумиращите авокадо успяват да регулират теглото и за период от 4-11 години тяхното е по-ниско от тези, които да го слагат на трапезата си.

Банани

Бананите са пълни с въглехидрати и са калорични. Но те са и много полезен плод. Съдържат фибри и калий, което ги прави здравословна храна за сърцето и организма. Чрез консумацията им може да се избегне „вълчият глад“ или пиковете и сривовете на кръвна захар. 

Ягоди и горски плодове

Това са едни от най-подходящите за отслабване плодове – съдържат много вода и имат най-нисък гликемичен индекс от всички. Въпреки че всеки плод от групата се отличава със своите характеристики, те всички са богати на ценни витамини, минерали и антиоксиданти. 

Като най-полезни за здравето са споменавани боровинките – една купа дава 86 ккал и 3,6 г фибри. Особено богати на фибри са малините – 9,8 г в техните 78 ккал за купа; следвани от къпините – 8 г фибри и 65 ккал, и ягодите с 3 г фибри при 48 ккал. 

При едно проучване през 2015 г. се намира, че при жени в пременопауза, които хапват по 65 ккал ягоди или горски плодове на ден се хранят по-малко при следващото хранене. Ясно е, че захарните изделия не са подходящи продукти за тази група, така че тези малки плодове биха могли да им дадат малко настроение. 

Грейпфрут

Един грейпфрут съдържа към 130 ккал и 5 г фибри, освен че е богат на витамин С. При проучване през 2011 г. се намира, че консумиращите го под някаква сурова форма подобряват нивата си на холестерол и отслабват със 7,1%. За целта обаче грейпфрутът се е ял преди ядене.

Направени са сравнения с консумация на вода преди хранене и резултатите по отношение на отслабването са същите, с тази разлика, че не настъпват промени в стойностите на холестерола.

Консумацията на грейпфрут обаче не е препоръчителна при прием на някои медикаменти, като статини, блокери на калциеви канали и някои лекарства за психиатрични състояния, тъй като влияе на начина им на действие. 

Киви

Едно киви съдържа около 44 ккал и 2,3 г фибри, както и около 71% от дневната доза витамин С. 

При проучване от 2018 г. се констатира, че консумиращите 2 златни кивита на ден в продължение на 3 месеца намаляват обиколката на талията си с 3 см, така също и стойностите си на кръвно налягане.

Пъпеш и диня

Различните сортове пъпеши и динята съдържат различно количество вода, въглехидрати, фибри и калории. Пъпешите са по-калорични – 53 – 56 ккал за една купа и двойно по-високо съдържание на фибри – 1,2 г, докато при динята стойностите са 47 ккал за купа и 0,6 г фибри.

Заради по-високия гликемичен индекс все пак с динята и пъпешите трябва да се внимава и те трябва да се консумират умерено. Динята е с висок гликемичен товар – 76, докато при пъпешите той се приема за среден. 

Портокали

Един средно голям портокал съдържа 72 ккал и 3,7 фибри, както и почти 82 мг витамин С, което възлиза на 109% от препоръчителната дневна доза за жените и 91% за мъжете. 

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
12 rate up comment rate down comment 5
Ростислав
преди 3 години
Този, който е писал статията, няма хабер от нищо. Какви банани, пъпеши, диня и др тем подобни. Да прочете за гликемичен индекс и тогата да коментира. Една ябълка, един грейпфрут, или една шепа малини....ТОВА Е! Сигнализирай за неуместен коментар