Кое е по-здравословно - целият портокал или само сокът?

Плодът съдържа много диетични фибри

26.03.2021 | 13:22 Редактор: Никола Симеонов
Кое е по-здравословно - целият портокал или само сокът?

Не е едно и също да ядете плодове и да пиете сок от тях, особено когато сте на диета. Това заяви за "Данас" диетологът Ивана Мишич.

Портокалът и портокаловият сок имат едни и същи основни хранителни вещества, но целият плод съдържа много диетични фибри в оригиналната му форма, което променя начина на храносмилане и усвояването на веществата от него, пише БГНЕС.

Захарта от соковете бързо навлиза в кръвта, докато същото количество захар от целия плод навлиза в кръвта много по-бавно. Ако изпиете сока и цялата захар попадне в кръвта наведнъж, калориите, които не усвоите в този момент, ще се отложат като мазнини.

От друга страна, ако консумирате плода и захарта от него постепенно се разгради, тъй като фибрите забавят скоростта, с която се усвоява захарта, тялото ви има по-голям шанс да усвои тези калории. В този случай ще се изгорят повече калории и ще се отложат по-малко. Също така, поради задържането на диетични фибри, абсорбцията на захар в кръвта намалява. Влакната като гъби абсорбират захарта в тялото и забавят усвояването им.

Друга точка в полза на целия плод е, че когато изстискваме плодовете, винаги използваме повече, отколкото бихме могли да изядем иначе. Така един изцеден портокалов сок обикновено съдържа три до четири портокала и в този случай още по-голямо количество захар, което по-бързо навлиза в кръвта.

Плодът в естествената му форма съдържа цял набор от вещества - витамини, минерали, фибри, фитонутриенти, които се борят със затлъстяването, като ускоряват метаболизма и намаляват усвояването на захарта.

Снимкa: Pixay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
9 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Яжте и пиете,каквото искате,но не прекалявайте.Бъдете живи и здрави.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 9
анонимен
преди 9 месеца
ПЪЛЕН *** НЕ ВЪРШИ НИКАКВА РАБОТАИМАМ Я2 3 ГОД НО Я ИЗХВЪРЛИХ Сигнализирай за неуместен коментар