Какво трябва да знаем за портокаловите кори?

Въпреки тяхната твърда текстура и горчив вкус, те са изключително богати на хранителни вещества

02.03.2021 | 20:36 Редактор: Радостина Димитрова
Какво трябва да знаем за портокаловите кори?

Когато ядем портокали обелваме кората им. Някои хора не обичат и белите ципи под нея, защото са горчиви и се стараят да ги премахнат изцяло. Оказва се, че всъщност портокаловите кори са напълно годни за консумация.

Въпреки тяхната твърда текстура и горчив вкус, те са изключително богати на хранителни вещества. Изследване, цитирано от healthline.com констатира, че можете да получите с до 14% повече витамин С от портокалите, ако ги изядете с кората. В нея има и изключително богато наличие на фибри, калий и калций, както и по-малки количества магнезий и фосфор, предаде Az-jenata.bg.

Портокаловите кори съдържат и антиоксиданти – полифеноли, които се свързват с намаляване риска от диабет тип 2, затлъстяване, болест на Алцхаймер. Лимоненът в тях е вид етерично масло с мощни противовъзпалителни свойства, които се свързват с понижаване риска от рак на кожата.

Има ли обаче опасност, ако ядете портокаловите кори?

Консумацията на портокалови кори си има и своите рискове. В корите на портокалите се откриват високи нива на пестициди и други химически вещества, използвани в индустрията за постигане на добър външен вид на плода и подобряване на неговата дълготрайност. В комбинация с наситеното количество фибри и грубата текстура на корите това може да предизвика храносмилателни проблеми и дискомфорт.

Затова, ако решите да се възползвате от полезностите на портокаловите кори е препоръчително да хапвате от тях в малки количества. Така ще поддържате храносмилателната система в добра форма, но ще дарите организма си с полезните вещества в портокаловите кори.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК