Кои са плодовете и зеленчуците, които може да отглеждаме вкъщи

Пресният лук може да се отглежда в дълбоки правоъгълни съдове на балкона

24.05.2021 | 21:12 Редактор: Искра Ангелова
Кои са плодовете и зеленчуците, които може да отглеждаме вкъщи

Градинарството е прекрасен начин не само да упражнявате любимото си хоби в отглеждането на растения, но и да почерпите от благата на природата. Няма нищо по-хубаво от това да се храните със собствено отгледана продукция, за която сте напълно сигурни, че не съдържа вредни вещества.

За съжаление обаче, не всеки разполага с градина, в която да отглежда плодове и зеленчуци. Това съвсем не означава, че не можете да го правите и вкъщи. Стига да имате тераса, на която да подредите малката си градинка, можете успешно да се радвате на някои плодове и зеленчуци, подходящи за отглеждане вкъщи. Кои са те?

Маруля

Марулята може да се отглежда в домашни условия. Не е нужно да имате голяма градина с много лехи, за да я отглеждате. Тя има плитка коренова система, което допуска засаждането ѝ в широки и плитки съдове. Отглежда се чрез засяване на семена или разсад на млади растения.

Цитрусови

Цитрусовите дръвчета могат да се отглеждат в големи дълбоки кашпи вкъщи. Най-подходящи са портокалите, лимоните и мандарините. Освен че предлагат прекрасни плодове, цитрусовите дръвчета разпръскват чудесен аромат в дома. Изискват обилно слънчево греене, което налага да имате южна тераса, на която да поглъщат колкото се може повече слънчеви лъчи.

Чушки

Чушки от всякакъв сорт могат да се отглеждат у дома – от сладки до люти. Това е не само чудесен начин да имате винаги пресни чушки и пипер вкъщи, но и са едно красиво растение, което носи радост за окото. Засадете ги в саксии с много добър дренаж. Пулверизирайте растението всеки ден, тъй като обича повече влага, съветва az-jenata.bg.

Пресен лук

Пресният лук може да се отглежда в дълбоки правоъгълни съдове на балкона. Можете да си отгледате лук от малки лукови глави, които да потопите във вода, докато пуснат корени. След това ги засадете в контейнери или сандъчета.

Ягоди

Ягодите са популярно растение в много градини, но могат да се отглеждат и в контейнер. Имайте предвид, че могат да привлекат плодови мушици, ако се отглеждат на закрито. Могат да се отгледат от покълнали ягодови семена. Младите растения се разсаждат и вкореняват. Почвата се поддържа влажна. Важно е да е снабдена с добър дренаж.

Грах

Грахът може да се отглежда на балкона. Нужни са му дълбоки и широки съдове. Тъй като е увивно растение се налага и употребата на дървени колчета, около които да пълзи нагоре. Това растение не се нуждае от особено специални грижи, заради което е лесно за отглеждане вкъщи.

Тиква

Тиквата също е увивно растение. Ако решите да я отглеждате вкъщи, постарайте се да ѝ осигурите място, където да пълзи. Пищните плодове са тежки, затова подкрепете добре колчетата, които ще забиете в саксията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК