Доматите са любим зеленчук, който омагьосва небцето с киселата си сладост. Кой не обича хрупкави, сочни, леко сладки домати с кисела нотка, които правят всяко ястие и салата превъзходни.
Доматите обаче са сравнително нетрайни. Онова, което повечето хора правят, за да ги съхранят за по-дълго, е да ги сложат в хладилника. Това е и една от най-големите грешки в съхранението на доматите.
Според фермера Матю Кестерсън, който в интервю пред realsimple.com споделя опита си в съхранението на доматите, този прекрасен зеленчук не трябва да се слага в хладилник.
Охлаждането стопира процесите на зреене на домата. Ако сте купили почти узрял домат, който се нуждае от още малко време, за да узрее напълно, той изисква топлина и светлина. Слагането му в хладилника блокира тези процеси.
Ако сте си купили напълно узрели домати, отново не ги слагайте в хладилника, защото това намалява ензимната им активност, нарушава текстурата и цвета им, може да навреди и на вкусовите им качества.
Забавянето на ензимната активност на зрелите домати може да влоши вкуса им и това да се отрази на ястията и възприятията ви. Ако все пак сте държали домата в хладилника е добре да го извадите за няколко часа или денонощие оттам, преди да го консумирате. Топлината в помещението ще активира отново до известна степен ензимите на домата и ще възвърне вкусовите му качества.
Друг трик, с който можете да запазите доматите по-дълго време пресни и сочни, е като ги обърнете с дръжката надолу. Това ги предпазва от омекване, нараняване и преждевременно скапване. Ако тази част от домата все пак се нарани преди да сте ги консумирали, няма да е голяма загуба, защото ще изрежете кочана така или иначе, информира az-jenata.bg.
Трябва ли да охлаждате доматите в някои случай?
В повечето случаи доматите не се нуждаят от охлаждане. Ако все пак температурите навън или в помещението са особено високи, както е през лятото например, тогава сложете доматите в хладилник. Това важи за зрелите домати, които скоро биха се развалили, ако не бъдат консумирани. Ако разполагате с по-незрели домати, те не се нуждаят от специално охлаждане. Не забравяйте за ензимния процес, който изисква предварителното им изваждане, за да възвърнат вкусовите си качества и текстура.
Снимка:Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Защо Ричард Гиър е получил 20-годишна забрана да бъде водещ на "Оскарите"?
Кели Кларксън най-лесно пише коледни песни
5 вълшебни билки, които спират косопада
Защо тялото ни търси тишината?
Селективен мутизъм: Когато думите на детето замръзват от страх
Какво е влиянието на епигенетиката при ендометриозата?
БАПЗГ организира протести в цялата страна от сряда заради ниските минимални заплати в последните проектобюджети
Китай бързо настига САЩ в научните постижения
Температури до -98°C: Къде се намира най-студеното място на Земята
Под Гренландия са засечени температурни аномалии
Телескопът XRISM е открил хлор и калий в останките от свръхнова
България е сред водещите държави в света по връзка с природата
Зеленски иска актуализиран план за мир с Русия до 10 декември
Младеж пусна кадри как се вози на покрива на автобус в София
Радев проговори дали и кога може да създаде партия
Полицията във Варна с важна информация за утрешния протест
S&P 500 затвори почти без промяна в очакване на решението на Фед за лихвите*
Stellantis ще работи с естонски стартъп за внедряване на автономни коли в Европа
Защо се очаква цените на батериите да паднат отново през 2026 г.?
Капитан Калчев: България не реагира адекватно в ситуацията с танкера "Кайрос"