Няколко прости правила, за да намалите изхвърлянето на храна

Помислете какво ще готвите през седмицата и от какво имате нужда

08.01.2021 | 20:58 Редактор: Искра Ангелова
Няколко прости правила, за да намалите изхвърлянето на храна

Изхвърлянето на храна е огромен проблем, особено като се има предвид колко милиони гладуващи хора има. Освен това безразборното купуване на храна, която не изяждате ви коства и пари. Как да намалите изхвърлянето на храна вкъщи? Какво можете да направите, за да купувате толкова, колкото консумирате?

Пазарувайте разумно

Винаги правете списък на продуктите, от които имате нужда и които трябва да купите. Направете план за храненията през седмицата или за няколко дни, ако не можете да планирате дългосрочно. Колкото по-разумно купувате, толкова по-малко ще изхвърляте. Не купувайте продукти извън списъка ви, освен ако не е наложително.

Планирайте менюто

Помислете какво ще готвите през седмицата и от какво имате нужда. Това ще ви помогне не само да не изхвърляте храна, но и да оптимизирате бюджета си и дори диетата си. Така ще се предпазите и от изкушения, от които талията ви расте.

Пазарувайте по-често

Вместо да правите огромен пазар веднъж в месеца, отделяйте време за по-чести и малки пазарувания. Така няма да купувате храна, която да се застои и която да се наложи да изхвърлите.

Дръжте хладилника си подреден

Подреждайте храната в хладилника по видове и по срок на годност. Най-отпред дръжте храните, които са с най-кратък срок. Така няма да забравите някой продукт, който да залежи и да се развали.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
mitoko
преди 3 години