Здравословно хранене – новите суперхрани на 2023 година

Не пренебрегвайте лещата

15.04.2023 | 07:40 Редактор: Юлиан Христов
Здравословно хранене – новите суперхрани на 2023 година

Суперхраните са продукти, които имат множество хранителни ползи, включително високи нива на витамини, минерали, фибри или антиоксиданти. И макар тези храни да не са клинично дефинирани от официален орган за храните, те може да са нещо добро за организма и здравето.

Това са съставки, които експертите по хранене избират благодарение на техните супер способности за физическото и психическото здраве. Те са храни, които лесно се вписват в нашите диети и рецепти и могат да се консумират редовно.

Храни като къдраво зеле, боровинки и ферментирали съставки вече са широко приети като суперхрани, но има още много неща, които можете да включите в диетата си. Тъй като вече преминахме първата четвърт от 2023 година, е добре сериозно да се замислим над промени в храненето и включването на повече полезни храни.

Както всяка година, така и тази си има своите суперхрани, за които трябва да внимавате.

Леща - Този растителен протеин набира популярност и се появява в множество храни – от чипс до паста. Лещата осигурява фибри, подпомагащи контролирането на холестерола, и подхранващ протеин, в допълнение към фолат, магнезий и желязо. Тя се приготвя лесно като супа и обилни основни ястия, а също така може да се закупи консервирана или предварително сварена и опакована за още по-лесна консумация.

Повече по темата четете в tialoto.bg.