Част от основните храни поевтиняват, спекулират с цената на черешите

Поскъпване се наблюдава при доматите, морковите и зелето

08.05.2023 | 13:55 Редактор: Вяра Димова

Храните у нас поевтиняват, като за част от стоките това се случва за втора поредна седмица. В същото време - рекордни цени на черешите - от 75 до 80 лв.

Репортерска проверка показа, че на Женския пазар в София черешите се продават за 6,50 лв. в разфасовки по половин кг, което прави 13 лв. за кг - много по-ниска цена от тази, която се появи в спекулативните публикации в социалните мрежи. 

Високи цени на черешите има от 75 лв. в Пловдив до 80 лв. за кг в София в определени търговски обекти, които са от типа "квартални магазини". 

Според ИТЦ, който отразява цените на хранителните стоки в България, по-евтини са пилешкото месо, олиото, кравето сирене и оризът. При зеленчуците най-понижена е цената оранжерийните краставици с над 16%. Поскъпване се наблюдава при доматите, морковите и зелето. При плодовете поевтиняват ябълките и бананите.

"Български череши все още няма. Първите ни череши очакваме най-рано след около две седмици. Възможно е да идват от Турция или Гърция - близките на нас страни, слабо вероятно е да пътуват от много далечни дестинации. В следващите дни ще има все повече внос на гръцки череши, цената вероятно ще бъде над 10 лв.", коментира членът на УС на на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева. 

От Асоциацията на овощарите в България прогнозират, че не очакват благоприятна година както като реколта, така и като цена на пазара за крайния потребител.

Организацията алармира, че може да останем без праскови и кайсии, защото почти няма оцелели насаждения поради измръзване и напомня, че България е единствената държава в Европа, където стопаните нямат възможност да се застраховат срещу подобен тип събития. Помощи могат да се получат само ако реколтата е унищожена на 100%.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС