Как да си набавим магнезий чрез храната

Млечните продукти са много добри източници на магнезий и калций

15.05.2023 | 12:48 Редактор: Вяра Димова
Как да си набавим магнезий чрез храната

Магнезият е един от най-важните минерали, участващ в множество функции в организма. Поради тази причина той лесно се губи и често се наблюдава недостиг на магнезий в тялото. Сред признаците за това са спазми и крампи в мускулите, умора, главоболие, липса на енергия, промени в сърдечния ритъм.

Хроничният недостиг на магнезий може да доведе до сериозни заболявания, сред които диабет, остеопороза, депресия, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.

Пълноценното хранене с разнообразни храни е много важен фактор в превенцията на дефицит на магнезий. Някои храни са особено богати на този ценен минерал.

Млечни продукти 

Млечните продукти са много добри източници на магнезий и калций. Сред първенците е киселото мляко. Козето сирене, прясната моцарела също са богати на магнезий и калций, което ги прави много полезни за сърцето, нервната система, костите.

Пълнозърнести храни 

Най-богати на магнезий са пълнозърнестите и зърнените храни, като киноа, булгур, просо, пшеница, ечемик, овес. Включвайте ги редовно в храненето, за да си осигурите магнезий, фибри, растителни протеини, сложни въглехидрати и много витамини от група В.

Сушени плодове 

Сушените плодове съдържат концентрирани количества магнезий. Сред най-богатите на магнезий сушени плодове са фурми, кайсии, стафиди, сини сливи, смокини.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay