Дефицитът на магнезий в организма води до мигрена, хронична болка...

Даването на 2 г интравенозно магнезиев сулфат води до значително подобрение на симптомите, сочи проучване

24.04.2023 | 22:23 Редактор: Вяра Димова
Дефицитът на магнезий в организма води до мигрена, хронична болка...

От неврологична гледна точка магнезият играе съществена роля в предаването на нервните импулси и подобряване на нервно-мускулната проводимост. Това насочва и редица учени към изследване на потенциалния му профилактичен ефект срещу рецидиви или намаляване на тежестта на симптомите при редица заболявания като мигрена, хронична болка, епилепсия, Алцхаймер, Паркинсон и инсулт.

По отношение на състояния, като тревожност и депресия, също се отбелязва редуциращ симптомите ефект. Магнезият се определя като антистресов минерал, но паралелно с това има роля в обменните процеси на организма – това обяснява защо при намаленото му количество в организма пациентите се усещат уморени и неработоспособни при по-изразен дефицит. Нуждите от прием на магнезий нарастват при стрес и продължително нервно напрежение.

При кои неврологични състояния и заболявания магнезият оказва редуциращ симптомите ефект?

Мигрената е едно от най-често срещаните неврологични разстройства в Съединените щати, с честота на разпространение около 16%. При пациенти с мигрена се съобщават значително по-ниски нива на магнезий в серума, слюнката и цереброспиналната течност – както по време на пристъп, така и между тях.

Резултатите от проучване показват, че даването на 2 г интравенозно магнезиев сулфат води до значително подобрение на симптомите в сравнение с прилагането на кофеинов цитрат, който се прилага като част от терапията при мигрени – отново интравенозно.

Хроничната болка се определя като болка, продължаваща повече от три месеца, като може да се намира във всяка част на тялото и да има различен произход. Фибромиалгията е типичен представител на хронична болка, със симптоми които се проявяват по цялото тяло. Налице са още изразена умора, когнитивна дисфункция, загуба на памет, главоболие и проблеми със съня.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay