Кои са богатите на магнезий храни?

Той е критично важен за здравето и живота

20.03.2022 | 13:00 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са богатите на магнезий храни?

Магнезият е критично важен за здравето и живота. Той участва в над 600 процеса, като активира ензимите за тях. Участва и в регулирането на кръвната захар, синтеза на протеини, производството на енергия.

Тиквени семки

Само в 30 грама тиквени семки се съдържат цели 168 милиграма магнезий, което допълва идеално дневната нужда на организма. Тиквените семена са полезни срещу стрес, при проблеми със съня, подобряват настроението. Ако се чудите как да ги включите в храненето, добавете ги към салати, печива, смутита, супи, ястия с месо и зеленчуци.

Бадеми

Бадемите са много богати на магнезий. В 30 грама бадеми се съдържат около 80 милиграма магнезий. В бадемите има и ценни протеини и здравословни мазнини. Тези ядки потискат възпаленията. Богати са на фибри, което оставя усещане за ситост, контролира кръвната захар и холестерола.

Спанак

Спанакът е известен с богатството си на желязо, но той е и добър източник на магнезий. В половин чаша сварен спанак се съдържат близо 80 милиграма магнезий. Спанакът е богат още на витамин А, който е много важен антиоксидант за кожата, косата, ноктите, очите, клетъчното делене.

Кашу

Кашуто е още един прекрасен източник на магнезий. Само в 30 грама кашу се съдържа 74 милиграма магнезий. Кашуто съдържа по-малко протеини от бадемите, но пък съдържа невероятни количества полезни за сърцето мазнини.

Авокадо

Авокадото е известно с богатото наличие на здравословни мазнини. То обаче е много наситено и с ценния минерал магнезий. В едно средно голямо авокадо се намират близо 60 милиграма магнезий заедно с мононенаситени мастни киселини и калий.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК