Групите храни, които балансират кръвната захар

Колкото повече зеленчуци включите в менюто си, толкова по-добре

19.03.2022 | 12:25 Редактор: Ваня Кузманова
Групите храни, които балансират кръвната захар

Простите въглехидрати и добавените захари са една от най-солидните предпоставки за повишаване на кръвната захар, а заедно с нея и риска от диабет. Дори този риск да не се повиши, вероятността да настъпи наднормено тегло и затлъстяване не е никак малка. Контролът на храненето и приемът на храни, повишаващи кръвната захар, са от съществено значение за доброто здраве и превенцията на диабет.

Ако страдате от предиабетно състояние или сте с повишен риск от диабет, имате наднормено тегло или инсулинова резистентност, която значително затруднява правилното усвояване на въглехидратите, вероятно бихте искали да се справите с този проблем чрез корекции в храненето.

Протеини

Протеините са разнообразна категория, в която можете да откриете както такива с животински произход, така и растителни. Всички са важни и ценни за здравето, тъй като подпомагат забавянето на усвояването на въглехидратите и захарите, а това спомага за превенцията на скоковете в кръвната захар.

Можете да добавите голямо разнообразие от протеини в храненето си. Най-здравословните сред тях са постните меса без много тлъстини, птиче месо, риба, морски дарове, яйца, млечни продукти. Сред растителните източници на протеини са ядките, бобовите растения, семената, зърнени и пълнозърнести култури.

Зеленчуци

Зеленчуците са другата незаменима по важност група от храни, балансиращи кръвната захар. Колкото повече от тях включвате в менюто си, толкова по-добре. Зеленчуците са изключително полезни и ценни. В тях се съдържат фибри, които намаляват кръвната захар и забавят усвояването на захарите.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК