Какво се случва, ако прекалим с протеините?

Добрите източници на протеини включват месо, морски дарове, яйца, семена

08.03.2022 | 12:14 Редактор: Ваня Кузманова
Какво се случва, ако прекалим с протеините?

Протеините са една от основните градивни единици на всяка клетка. Те са незаменими в храненето, защото възстановяват клетките, изграждат ги и спомагат за множество процеси в организма.

Протеините са и основен компонент от храненето. Те са макронутриент, от който се нуждаем. Като такъв, те не бива да се изключват от храненето, заедно с въглехидратите и мазнините. 

Добрите източници на протеини включват месо, птици, морски дарове, риба, яйца, бобови, ядки, семена. Протеините ни помагат да се чувстваме сити дълго време.

Но може ли да прекалите с протеините? Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много протеини?

Едно от най-големите предимства на диетите, богати на протеини, е, че се увеличава мускулната маса и се ускорява метаболизмът. Това води до загуба на тегло, най-вече чрез редукция на мастната тъкан. Звучи примамливо да спазвате диета, която е по-богата на протеини, защото обещава добри резултати едновременно в намаляването на мазнините и в покачването на мускулната маса.

Редовно трениращите и спортуващите хора също наблягат на протеина, за да изградят и възстановят мускулатурата след натоварване.

Но когато се съсредоточавате върху един от макронутриентите, съществува риск да прекалите с него. Според клиника Майо, когато се фокусирате предимно върху протеините, рискувате да не получите достатъчно от останалите основни хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, фибри.

Хранителните дефицити могат да доведат до здравословни проблеми, но и прекаляването с някои от източниците на протеини също може да се окаже проблем за здравето.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК