Ето ги признаците на недостиг на протеини

Причините за глад могат да са много и различни

03.03.2022 | 11:23 Редактор: Искра Ангелова
Ето ги признаците на недостиг на протеини

Протеините, които си набавяме чрез храната, са изключително важни, защото с тяхна помощ се регулират редица телесни функции, включително обмяната на веществата, регенерирането и деленето на клетките, функциите на имунната система, транспортирането на кислорода от белите дробове през сърдечносъдовата система до всяка клетка в тялото.

Протеините се съставляват от аминокиселини, като 20 от тях са основни. В тях се съдържат заменими и незаменими аминокиселини, като последните не могат да се синтезират в тялото, а трябва да се набавят чрез храната.

Незаменимите аминокиселини се съдържат предимно в животинските продукти, но и в някои растителни, но не в пълния си набор и не в същите високи концентрации, каквито са в животинските източници.

Ето защо разнообразното хранене е толкова важно. То осигурява пълния набор от всички необходими протеини. Ако по някаква причина се въздържате от прием на протеини или сте на диета за отслабване, има вероятност да не ви достигат протеини. Ако пък в допълнение към диетата тренирате усилено или се занимавате с някакви упражнения, тогава ще са ви нужни още повече протеини.

Какви са признаците, че не ви достигат протеини?

Чувствате се гладни постоянно

Причините за глад могат да са много и различни. Една от тях е недостигът на протеини. Ако се храните предимно с плодове и зеленчуци, тестени изделия, това означава, че въглехидратите в диетата ви взимат превес. Те се усвояват бързо, дават енергия за кратък период от време, след което тялото отново изпитва глад. Ако включвате достатъчно количество протеин във всяка порция, вероятността да изпитвате глад е значително по-малка.

Имате по-малко мускулна маса

Ако имате мускулна слабост, не можете да натрупате мускулна маса въпреки усилията в тренировките, това означава, че може би ви липсват протеини. Тъй като упражненията са предизвикателство за мускулите, те се нуждаят от възстановяване след това. Най-качествено мускулите се възстановяват, като им доставяте ценния протеин след тренировка.

Трупате мастна тъкан, особено около талията

Причините за трупане на коремни мазнини са много. Те могат да са свързани с липса на достатъчно протеини в диетата, с хормонални проблеми, с небалансиран прием на храна, с нестабилизирани нива на кръвна захар.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК