Сушени или пресни плодове - кой е по-добрият избор, когато искате да отслабнете?

Сушените фурми са с много по-висок гликемичен индекс от захарта

28.02.2022 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Сушени или пресни плодове - кой е по-добрият избор, когато искате да отслабнете?

Сушените плодове са една чудесна алтернатива на добавената захар. Те са подходящи за подслаждане на десерти и печива, и са особено предпочитани от хора, които се опитват да избягват рафинираните и добавени захари в храненето си.

На пазара се предлагат множество готови десерти, съдържащи сушени плодове и представяни като здравословни или като подходящи за отслабване. Но вярно ли е това наистина?

Подходящи ли са сушените плодове за отслабване или пресните са по-добрият вариант за тази цел?

Според WebMD, сушените плодове не могат да помогнат за загубата на тегло, въпреки че от друга страна са изключително полезни заради хранителните си качества. Отслабването определено не е една от ползите, които те носят.

Сушените плодове могат дори да доведат до повишаване на теглото. Те са с много по-високо съдържание на калории от пресните плодове. Освен това са и със значително по-високи концентрации на въглехидрати и захари. Тъй като са дехидратирани, съдържанието им на фибри също е по-високо. Ако консумирате големи количества сушени плодове, вероятността да се почувствате сити е по-голяма, но също така голям е и рискът да напълнеете.

Някои сушени плодове са по-калорични и по-наситени със захар от други. Така например сушените фурми са с много по-висок гликемичен индекс от захарта. Те са и висококалорична храна. Само в една сушена фурма се съдържат цели 66 калории. Това означава, че ако изядете една шепа фурми, това ще ви донесе допълнителни 400 калории към общия прием.

Сушените сини сливи са друг популярен плод, който е много полезен и богат на хранителни вещества, но може да ви накара да напълнеете. Само в една малка порция от 30 грама сушени сливи се съдържат 67 калории. Сушените сливи са по-малко калорични от фурмите, но все пак с количеството им трябва да се внимава и да се съобразява с приема на калории в останалите хранения. Сушените кайсии също спадат към висококалоричните сушени плодове. Стафидите също са много калорични и наситени с плодови захари.

Четете цялата статия в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК