Митове за протеините, на които не трябва да вярваме

В някои случаи тези поверия може да ни изложат на риск

01.12.2021 | 22:50 Редактор: Теодора Патронова
Митове за протеините, на които не трябва да вярваме

Нашето тяло се нуждае както от растителни, така и от животински източници на протеини. Протеините играят важна роля за функционирането на нашите клетки, тъкани и органи. Но както често срещаме митове за популярни групи храни, така има някои митове за протеините, в които все още вярваме, а в някои случаи може и да ни изложат на риск. 

Мит: Животинският протеин причинява рак

Според Световната здравна организация преработеното месо се счита за канцероген от група 1, което означава, че има доказателства, че може да причини развитието на рак на дебелото черво. Червените меса като говеждо, свинско, телешко и агнешко са обозначени като канцерогени от група 2, като някои доказателства сочат, че могат да повишат риска от рак.

Мит: Протеините на прах и протеиновите барове са чудесен начин да увеличите приема на протеини

Не е съвсем вярно. Много от тези продукти са силно обработени, с добавени захари или други подсладители, оцветители и консерванти. Също така не всеки такъв продукт може да има добра поносимост за вас. В някои случаи може да се предизвика тежест в корема, подуване.

Мит: Консумацията на сирене е чудесен начин да си осигурим протеини

Въпреки че сиренето е с високо съдържание на протеини, не бива да забравяме, че в него се съдържат и много натрий, калории и наситени мазнини, повишаващи холестерола. Според американски учени, най-добре е да изберем варианти с по-малко мазнини и сол като моцарела, извара, сирене котидж. Ако пък обичате бяло саламурено сирене, не забравяйте да го накисвате във вода, за да се отнеме поне някаква част от натрия в него.

Мит: Не можем да прекалим с консумацията на протеини

Има много здравословни причини да не прекаляваме с консумацията им. Когато следваме хранителен план с високо съдържание на протеини, не бива да забравяме, че преработването им, може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта, която бъбреците могат да елиминират от тялото ни. Прекалената консумация на протеини може да доведе до появата на камъни в бъбреците, подагра.

Също така, ако се опитвате да отслабвате, излишъкът на животински протеин се натрупва като мазнини, затова не прекалявайте с консумацията му.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК