Кои са храните с най-високо съдържание на протеини?

Те са източник на ценните омега-3 мастни киселини, желязо, цинк

07.10.2021 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните с най-високо съдържание на протеини?

Протеините са основна градивна единица в нашите тела. Всяка клетка съдържа протеин. Протеините (белтъчини) се разграждат до аминокиселини, които пък изграждат тъканите, мускулите, кожата, съединителната тъкан, присъстващи във всички органи в тялото.

Протеините са нужни за абсолютно всеки процес в организма. Без присъствието на достатъчно протеини в диетата организмът започва да страда с времето, което е предпоставка за редица здравословни проблеми, дисфункции, водещи до сериозни състояния, включително сърдечносъдови, неврологични, белодробни, храносмилателни проблеми.

Протеините са важни и трябва да присъстват в храненето независимо на каква възраст сте. Някои хора предпочитат да се хранят само с растителни протеини. Важно е да се отбележи, че в растителните източници на протеини не се съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае. Те се съдържат в животинските продукти, които също трябва да присъстват в разумни граници в менюто.

Кои са храните с най-високо съдържание на протеини?

Месо 

Животинските протеини са основата на живота. Те са източници на всички аминокиселини, които организмът не може да синтезира сам. Протеините от месото и животинските продукти се усвояват по-лесно и качествено от растителните. Те са източник на ценните омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, витамин D и витамини от група В, без които усвояването на аминокиселините е по-трудно, пише realsimple.com.

Бобови растения 

Бобовите култури са един от най-добрите източници на растителни протеини. Сред тях са нахут, леща, боб, зелен фасул, грах. Те съдържат множество фибри, минерали, витамини. Само една чаша варен боб съдържа около 20 грама протеин.

Чиа 

Семената от чиа са изпълнени с протеини. Само в 2 супени лъжици семена от чиа се съдържат около 4 грама чист протеин. С количеството чиа трябва да се внимава обаче, защото тя е висококалорична храна и може да добави неусетно излишни калории към общия ви прием.

Киноа 

Киноата е пълна с протеини. В една чаша киноа се съдържат около 8 до 10 грама протеин. Това прави киноата чудесно допълнение към цялостното ви меню.

Ядки 

Ядките имат много и все съществени ползи за здравето в различни аспекти. Те са много богат източник на протеини. Съдържат полезни мазнини, фибри, витамини и минерали. Включете повече орехи, фъстъци, бадеми, кашу, ленено, конопено семе в диетата си. Те са прекрасен източник на протеини, информира az-jenata.bg.

Тофу 

В около 100 грама тофу се съдържат приблизително 12 грама протеин. Тофу е ценен източник на белтъчини, което го прави прекрасно за различни видове диети и хранителни режими без значение дали включват или изключват месо и животински продукти.

Едамаме 

Едамаме е младата шушулка соя, която наподобява грах. Едамаме е изключително богато на протеини. Неслучайно соята е един от главните заместители на месото, които ползват вегетарианци и вегани.

Яйца, млечни продукти 

Яйцата, прясното, киселото мляко, сирената, маслото и млечните продукти са друг чудесен източник на протеини. Те са много богати на белтъчини. В една чаша кисело мляко, например, се съдържат около 23 грама протеин – приблизително толкова, колкото и в 100 грама бяло пилешко месо без мазнини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК