Пресни или сготвени моркови - кой вариант е по-здравословен за нас?

Те са невероятен източник на бета-каротин

03.10.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Пресни или сготвени моркови - кой вариант е по-здравословен за нас?

Морковите са много полезен кореноплоден зеленчук. Те са невероятен източник на бета-каротин – антиоксидант с голямо значение за здравето на очите, кожата, косата, кръвоносните съдове, нервната система. 

Свикнали сме да смятаме, че пресните зеленчуци и плодове са винаги по-здравословен избор от сготвения им вариант. Наистина ли е вярно това твърдение? Можем ли да сравним ползите за здравето от пресните моркови и сготвения им вариант?

Морковите са чудесен пример за това как един и същи продукти може да има различни ползи за здравето, когато е поднесен по различни начини. 

Пресните моркови са много богати на витамините А, С, К, минералите калций, желязо, както и множество фибри. Според клиника Кливланд, антиоксидантите в морковите помагат не само за зрението, но и в борбата с образуването на ракови клетки. Те са много важни и за сърдечносъдовата система, намалявайки риска от редица сърдечносъдови заболявания. 

Наличието на витамини, минерали и антиоксиданти, както и въздействието им върху организма, зависят от това как се консумират продуктите и как са приготвени. Готвенето има най-голямо влияние върху бета-каротина и витамин С. 

Как готвенето влияе на хранителните вещества в морковите?

Процесът на готвене може да повлияе върху качествата на хранителните вещества в морковите, според Scientific American, цитиран от healthdigest.com. При готвене, клетъчните стени на съединенията в морковите се разрушават. Това позволява на тялото ни да абсорбира веществата в тях по-лесно, отколкото ако бъдат консумирани сурови. Ако морковите се варят или готвят на пара, техните нива на антиоксиданти се повишават многократно, особено на каротеноидите.

В изследване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry се казва, че варените моркови имат много по-високи нива на каротеноиди, които играят съществена роля за имунната система в сравнение с пресните моркови.

Друго проучване от 2003 година, публикувано в European Journal of Nutrition, отново цитирано от healthdigest.com, се казва, че бета-каротинът се абсорбира много по-добре след термична обработка. Това важи и за много други зеленчуци освен морковите, при които след варене и готвене на пара се усилват влиянията на хранителните вещества в тях. 

Негативни ефекти от процеса на готвене

Докато готвенето подсилва качествата и влиянието на каротеноидите в морковите, то може да повлияе негативно върху витамините в тях. Морковите са богати на витамин С, А и К, които след термична обработка губят част от влиянието си заради нагряването. Затова е добре да редувате консумация на пресни с готвени моркови. Това ще позволи на организма ви да се сдобие с всички необходими хранителни вещества.

Ако мислите, че с готвенето на зеленчуците няма да си набавите нужните количества витамин С – не се притеснявайте. Специално този витамин се среща в много голям брой плодове и зеленчуци. Ако се храните разнообразно всеки ден, наблягайки на пресните плодове и зеленчуци, няма да се лишите от нужните количества витамин С.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК