Ето защо е полезно да пиете кафе преди тренировка

То спомага за отслабване

01.10.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Ето защо е полезно да пиете кафе преди тренировка

Пиенето на кафе е неизменна част от сутрешната рутина на мнозина. То помага на организма да превключи на работен режим и му дава енергия. Има и такива, които продължават с ароматната напитка и през останалата част от деня, за да подобрят концентрацията си. Но колко са онези, които пият по една чаша непосредствено преди тренировка? Според изследователи, това може да спомогне за по-доброто представяне във фитнеса.

Не само кафето, но и много други напитки и храни (като барчета) с кофеин, са полезни за протичането на по-качествена тренировка. Проучване от октомври 2019 г., данните от което са публикувани в Nutrients, установява, че консумацията на напитката преди тренировка може да повиши производителността както при мъжете, така и при жените.

Кои са най-големите ползи от кафето преди тренировка?

1. Повишава концентрацията

Доказано е, че кафето стимулира централната нервна система. То кара мозъка да се събуди сутрин и да се настрои за работа. Подобно е и действието му преди тренировки, когато той трябва да превключи на друга вълна.

"Тъй като кофеинът повишава бдителността, подобрението в когнитивните функции може да насочи фокуса към спорта", казва пред Liovestrong диетологът Кели Джоунс. И добавя, че по този начин се увеличава и координацията на тялото, например на бягащата пътека или друг уред.

2. Намалява възприятието ви за болка

По данни на изследване, публикувано в Neuroscience & Biobehavioral Reviews през 2016 г., ако сте пили кафе преди тренировка, то възприятието ви за болка ще е съвсем различно и ще може да тренирате с по-висок интензитет.

"Въпреки че някои проучвания показват увеличаване на окисляването на мазнините по време на тренировка, свързано с приема на кофеин, това може да не е директен ефект. Вместо това тялото може да изразходва по-малко енергия при по-голямо натоварване", казва още Джоунс.

Кафето и кофеинът в него, могат да помогнат и за възстановяване след тренировка, като намалят болката, която се усеща, сочи проучване, данните от което са публикувани в Journal of Pain през 2007 г.

3. Спомага за отслабване

Не голямото количество кафе преди тренировка помага за загубата на тегло, а приемът на една чаша поне 30 минути преди упражненията. По този начин организмът изгаря по-лесно мазнините, показва изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition. При него 50 мъже са приемали прах от зелено кафе или плацебо. След това са правили различни видове тренировки.

Данните показват, че приемът на кофеин половин час преди аеробна тренировка увеличава окисляването на мазнините по време на тренировка, независимо по кое време на деня се извършва тя. Основното вещество в кафето увеличава окисляването на мазнините с 10,7 % сутрин и 29% следобед в сравнение с плацебото. Освен това увеличава интензитета на упражненията – с 11% сутринта и 13% следобед.

Четете цялата статия на tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК