Ето какво се случва, ако редовно пием кафето си със суха сметана

Повечето сухи сметани съдържат вода, захар и масла, включително хидрогенирани и трансмазнини

26.08.2021 | 11:54 Редактор: Жаклина Иванова
Ето какво се случва, ако редовно пием кафето си със суха сметана

Ако обичате да добавяте сметана към кафето си, това може да се окаже проблем. Сухата сметана за кафе е популярен начин да направите вкуса на любимото си кафе по-мек, нежен и лек. Тя дава аромат, сладост и кремообразна текстура на черната напитка.

Ако мислите, че сметаната за кафе е наистина сметана, лъжете се. Повечето сухи сметани съдържат вода, захар и масла, включително хидрогенирани и трансмазнини. Тези видове мазнини са изключително вредни за здравето, според Американската сърдечна асоциация.

Трансмазнините повишават холестерола, като това може да доведе до високо кръвно налягане, отлагане на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, запушване, втвърдяване на артериите, сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

Трансмазнините и хидрогенираните масла получаваме от много различни храни, особено ако се храним нездравословно. В този смисъл, ако и в кафето си добавяме още от тях към останалите приети количества, здравословната картина може да се влоши допълнително, пише az-jenata.bg.

Сухата сметана съвсем не е здравословен избор. За да направите кафето си вкусно и приятно, можете да използвате други алтернативи. Обикновеното краве мляко е една от тях. Ако искате да избегнете напълно наситените животински мазнини, опитайте с кокосово, бадемово, соево или овесено мляко. Те са подходящи и за хора, страдащи от лактозна непоносимост.

Ако все пак държите на сметаната, добре е тя да е течна и да не съдържа захар и добавени хидрогенирани масла. Те се съдържат предимно в дехидратираните сухи сметани. Четете внимателно етикетите и избирайте продукт, който да е натурален и да не съдържа допълнителни примеси и подобрители. Преработените продукти, добавените захари и изкуствените съставки имат вредни ефекти върху здравето.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК