Стига преяждане! Кога мозъкът разбира, че сме сити и какво да ядем?

Полезните мазнини идват от ядките, семената, авокадото, зехтина, маслините, рибата

22.09.2021 | 07:59 Редактор: Искра Ангелова
Стига преяждане! Кога мозъкът разбира, че сме сити и какво да ядем?

Преяждането с излишни калории се случва изключително неусетно. От значение е количеството на храната, големината на порцията, съотношението на хранителните вещества в нея, но и времето, за което поглъщаме храната си. На мозъка му е нужно известно време, през което да получи изпратените от храносмилателния тракт сигнали, че сте сити.

Този процес не се случва мигновено и именно това е периодът, в който има риск да преядете, преди да усетите ситостта. Усещането за ситост се определя от връзката между стомаха, червата и мозъка.

Обикновено са необходими средно около 20 минути, докато мозъкът получи сигналите от храносмилателния тракт, че вече сте сити и нахранени.

Когато тялото е гладно, в него се освобождава хормонът грелин, известен като хормон на глада. Той сигнализира на мозъка, че имате нужда от храна. Това е и моментът, в който започвате да усещате стържене в стомаха – един от изявените признаци на глад, споделя Джонатан Пъртел, диетолог от болница Ленокс в Ню Йорк, цитиран от livestrong.com. След като започнете да се храните се отключва производство и секреция на ензими и хормони, участващи в храносмилането и намаляващи нивата на грелина в тялото. Това е и процесът, при който започват да се изпращат сигнали към мозъка, че вече сте сити. Този процес може да отнеме средно около 20 минути от започването на храненето.

Въпреки че стомахът и червата са в непрекъсната комуникация с мозъка чрез нервната система, може да отнеме повече време до получаването на сигналите. Ето защо диетолозите съветват да се храним колкото се може по-бавно. Това е важно не само от гледна точка на адекватното получаване на сигналите от мозъка, но и заради подобряване на храносмилането. Колкото по-добре е сдъвкана храната, толкова по-добре се усвоява от организма. Някои хранителни вещества, като простите въглехидрати, се усвояват още в устната кухина чрез слюнката например.

Добре раздробената храна достига подготвена за метаболизиране в храносмилателния тракт, което улеснява нейното усвояване и качествена употреба от организма.

Как да се почувствате сити по-бързо?

Един от начините е да се храните бавно. Така няма да погълнете излишно количество храна. Докато изядете предвидената порция усещането за ситост вече ще е достигнало мозъка ви, информира az-jenata.bg.

Друг начин е да добавите повече фибри, протеини и здравословни мазнини към всяка порция. Комбинацията от тези макронутриенти е важна от гледна точка на здравословното хранене и поддържането на стабилно тегло и кръвни показатели.

Фибрите се намират в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите и зърнените храни. Протеините можете да получите от месото, животинските продукти, яйцата, рибата, ядките, семената, бобовите. Полезните мазнини идват от ядките, семената, авокадото, зехтина, маслините, рибата.

Комбинацията от тези вещества отнема повече време за храносмилане, което ще удължи усещането за ситост и ще ви даде повече енергия през целия ден. Това ще ви предпази и от рязко огладняване, което да ви накара да похапвате вредни и калорични междинни закуски.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК