Полезни храни, които помагат за възстановяването на организма

Листните зелени зеленчуци са богати на хранителни вещества, които спомагат за намаляване на възпалението

18.09.2021 | 15:59 Редактор: Жаклина Иванова
Полезни храни, които помагат за възстановяването на организма

Колкото и добре да се грижим за своето тяло, понякога се случва да преминем през различни неразположения, настинки, грип, в някои случаи леки или по-тежки операции. Хранителният режим е важна част от процеса на възстановяване и обикновено получаваме съвет от лекаря си как да се храним, кои храни и напитки е препоръчително да се избягват.

Ето няколко полезни храни, които помагат за възстановяването на организма.

Листни зелени зеленчуци

Листните зелени зеленчуци като зеле, спанак, рукола, марули, са богати на хранителни вещества, които спомагат за намаляване на възпалението, подобряват имунната функция и се смята, че благоприятстват зарастването на рани, което ги прави идеалният избор за насърчаване на възстановяването. Тези вкусни зеленчуци ни осигуряват витамин С, манган, магнезий, фолат и провитамин А, като всички те са от съществено значение за цялостното ни здраве.

Яйца

Когато сме преминали през настинки, грип или операции, ако нямаме препоръка от лекар да не консумираме яйца и протеини, е важно да си ги осигурим. Яйцата са не само отличен източник на лесно усвоим протеин, но и на хранителни вещества, които подпомагат имунитета, като витамини А и В12, цинк, желязо и селен.

Горски плодове

Тези плодове с малко калории са богати на хранителни вещества и растителни съединения, които могат да помогнат за възстановяването на тялото ни. Те съдържат антиоксиданта витамин С, за който е известно, че насърчава заздравяването на рани, като стимулира синтеза на колаген.

Антоцианините в горските плодове, които са растителни пигменти, придаващи им красивия цвят имат противовъзпалителни, антивирусни и имуноподдържащи ефекти, смятат учените.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК