Няколко малки тайни, за да не нарушите диетата си

Подготвянето на менюто предварително е начин да планирате

03.09.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Няколко малки тайни, за да не нарушите диетата си

Много хора спазват диети, за да успеят да отслабнат. Лошото е, че краткосрочните диети дават бързи, но недълготрайни резултати. След спирането им килограмите се връщат. За да бъде истински успешна една диета, тя трябва да се превърне в начин на живот, който да следвате. Това е и най-трудната част за много хора – да свикнат, че начинът им на хранене трябва да се промени завинаги. След известно време спазване на режим мнозина се провалят, защото започват да се отпускат, да си позволяват забранени калорични храни все по-често, а това е предпоставка за връщане на теглото, от което са се отървали. 

Какво можете да направите, за да бъде диетата ви успешна и да съумеете да я спазвате в дългосрочен план?

Планирайте храненето си 

Подготвянето на менюто предварително е начин да планирате храненията си. Така ще се предпазите от посягане към забранени храни, когато огладнеете, а сте навън нямате храна под ръка. Приготвяйте храната си вкъщи. Носете я със себе си в офиса или навън. Пазарувайте само продукти, които влизат в режима ви. 

Прочистете шкафовете 

Във всеки дом има поне един шкаф, пълен с лакомства. Разчистете ги. Когато знаете, че любимите ви забранени храни са там на една ръка разстояние, изкушението е голямо. Когато нямате изкушения в дома си, вероятността да нарушите диетата е по-малка. 

Придържайте се към балансирани порции 

Не бъдете прекалено рестриктивни към себе си. Не изключвайте цели групи храни, например въглехидратите или мазнините. Това крие риск от прегладняване и посягане към храни, които добавят калории към общия ви дневен прием. Когато се придържате към балансирани порции на всяко хранене, които съдържат протеини, мазнини и въглехидрати, това ще ви остави сити за дълго. 

Включвайте повече фибри в порциите си. Те дават допълнително удължено усещане за ситост през целия ден, защото се усвояват по-бавно. Не пропускайте закуската. 

Ограничете нездравословните храни

Най-общо казано, бялото брашно, бялата захар и солта са трите неща, от които организмът ви не се нужда. Продуктите и ястията, приготвени с тях, са много калорични и често не дават допълнителни хранителни вещества, които да ви заситят. Скоро след консумацията на тестени храни от бяло брашно или храни, съдържащи захар, усещате глад. Ако ограничите приема на храни, които съдържат тези съставки, ще ви е по-лесно да спазвате диетата си, а и резултатите няма да закъснеят, пише az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК