Най-големите грешки, които допускаме при нисковъглехидратната диета

Една от най-често допусканите грешки е прекаленото ограничаване на калориите

07.08.2021 | 09:32 Редактор: Жаклина Иванова
Най-големите грешки, които допускаме при нисковъглехидратната диета

Нисковъглехидратните диети или режимите на хранене с понижен прием на въглехидрати са много популярни заради бързите резултати, които дават. Някои ги използват, за да отслабнат по-бързо. Други се обръщат към този начин на хранене заради различни здравословни проблеми, най-вече такива, при които въглехидратите не се обработват правилно, като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет.

При спазването на нисковъглехидратна диета може да се допуснат някои грешки. Те може и да не се отразят особено добре на метаболизма ви.

Една от най-често допусканите грешки е прекаленото ограничаване на калориите. Когато се стремите да изключите или да сведете до минимум приема на въглехидрати, вие неусетно ограничавате и общия калориен прием. Това поставя организма пред предизвикателство да осигури нужните калории от хранителните вещества за осъществяване на жизнените процеси.

Така може да се стигне до забавяне на метаболизма, затрудняване на някои функции в тялото, промени в хормоните, липса на енергия, изтощение, влошаване на общото здравословно състояние.

Намаляването на калориите е задължителен принцип, ако искате да отслабнете. Намаляването им не трябва да е драстично и трябва да е съобразено с индивидуалните особености, така че да се осигури абсолютния базов минимум от калории, от които тялото има нужда, за да функционира правилно. Ако ги ограничите прекалено много и прекалено рязко, това неминуемо ще има негативни ефекти.

Ето защо е важно диетата ви да бъде предварително обсъдена с вашия лекар, за да няма неприятни изненади в здравословен план, които да ви се отразят зле.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК