Плодове, с които да си оправим настроението

Когато ни е тъжно, понякога прибягваме до вредни лакомства

15.09.2021 | 08:36 Редактор: Здравко Черкезов
Плодове, с които да си оправим настроението

Вярвате или не, храната под една или друга форма е свързана с нашето настроение. Живеем динамично, с много стрес, невинаги разполагаме с време да се храним здравословно. Когато ни е тъжно, понякога прибягваме до вредни лакомства, които ни заблуждават, че сме щастливи, докато ги хапваме. Плодовете от друга страна, винаги носят ползи за здравето.

Az-jenata.bg изброява тези плодове, които могат да помогнат за доброто ви настроение:

Сини боровинки

Боровинките са вкусни и богати на важни хранителни вещества и едни от най-полезните плодове срещу депресия. Имат малко калории, но ни осигуряват достатъчно фибри, както и микроелементи като манган и витамини С и К.

Тези вкусни плодове също са с високо съдържание на антоцианини, които са мощни антиоксиданти, които защитават клетките от свободните радикали и техните вреди. Западни изследвания показват, че менюто с високо съдържание на антоцианини от боровинки и други плодове и зеленчуци, могат да помогнат за намаляване на риска от редица хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак, болестта на Алцхаймер. Към боровинките добавете и ягоди, къпини и малини.

Банани

Едни от най-често консумираните плодове, за които може би и не предполагате, че могат да помогнат за подобряване на настроението. Бананите съдържат витамин В6, за който се смята, че може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на свързаните с настроението симптоми на предменструалния синдром.

Също така, бананите ни осигуряват и магнезий, за който също се смята, че има отношение към настроението.

Домати

С домати в менюто депресията няма шанс. Тези плодове съдържат витамин С, както и фолиева киселина и алфа-липоева киселина, за които учени смятат, че помагат в борбата с депресията. Според изследване, публикувано в Journal of Psychiatry and Neuroscience, дефицитът на фолиева киселина се свързва с лошото настроение и депресията. Учени смятат, че фолиевата киселина може да предотврати образуването на излишък от хомоцистеин, който ограничава синтеза на важни невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин.

От друга страна, алфа-липоевата киселина спомага за преобразуването на глюкозата в енергия и следователно стабилизира настроението.

Авокадо

Добра новина за тези от вас, които обичат често да си хапват авокадо. То е богато на фибри, полезни мазнини, фитохимикали. Авокадото съдържа и триптофан, фолат и омега-3. Омега-3 мастните киселини са незаменими, тъй като помагат в борбата с възпалението в мозъка и също така помагат за регулиране на невротрансмитерите, отговарящи за доброто настроение. В допълнение, авокадото съдържа и витамини Е, К, С, витамини от групата В, фибри.

Ябълки

Вкусните и сочни ябълки, подобно на горските плодове, ни осигуряват антиоксиданти, което може да помогне за предотвратяване и възстановяване на окислителните увреждания. Фибрите в плодовете спомагат за баланса на кръвната захар, храносмилането. Редовната консумация на ябълки увеличава цялостното усещане за щастие според British Journal of Health Psychology.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК