Колко захар съдържат различните плодове?

Добавените захари са една от най-опасните предпоставки за възникване на хронични заболявания

16.08.2021 | 22:36 Редактор: Искра Ангелова
Колко захар съдържат различните плодове?

Захарта е нещо, което всеки, който е на диета или има здравословни причини, се опитва да избягва. Добавените захари са една от най-опасните предпоставки за възникване на хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, възпаления, водещи до дегенеративни заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс.

Захарите обаче се съдържат и в плодовете. По правило плодовата захар се счита за полезна, тъй като не е добавена, не е изкуствена, не е рафинирана, а и в плодовете се съдържат фибри, които забавят усвояването ѝ, информира az-jenata.bg.

И все пак, плодова или не, захарта в плодовете си е захар. Някои плодове съдържат повече захари от други. Това провокира сайта 5minutecrafts.site да проучи колко точно захар се съдържа в различните плодове. Ето и резултатите.

Дадените примери важат за 100 г плод. 

Киви – 8,78 г захар. Кивито е много богато на калий и витамин С. 

Грозде – 15,79 г захар. Гроздето е богат източник на витамин К, С, В6, калций, фосфор, магнезий. 

Праскова – 8,38 г захар. 

Круша – 9,04 г захар. Крушите съдържат още и изобилие от калий. 

Ябълка – 10,39 г захар.

Кайсия – 9 г захар. Кайсиите са чудесен източник на фибри и витамини от група В. 

Смокиня – 16,3 г захар. Смокините са прекрасен източник на калий – почти колкото бананите. 

Ананас – 9,29 г захар. Ананасът е добър източник на манган. 

Портокал – 9,35 г захар. Портокалите са много богати на витамин С. 

Диня – 6,2 г захар.

Ягоди – 4,93 г захар. Ягодите са сред най-добрите източници на витамин С и К. 

Лимон – 2,5 г захар. Като цитруси, лимоните също са чудесен източник на витамин С. 

Малини – 4,2 г захар. Те са прекрасен източник на манган, от който зависи здравето на костите. 

Нар – 13,67 г захар. В нара се съдържа голямо количество витамин К.

Манго – 13,7 г захар. Мангото е много богат на витамин С.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК