Надхитрете състоянието на умора с няколко вида храни

С редовни упражнения и добро хранене можем да бъдем жизнени дори при преумора

14.08.2021 | 20:47 Редактор: Юлия Христова
Надхитрете състоянието на умора с няколко вида храни

Тялото ни разчита на това, с което се храним. Най-добрият начин да получим най-много енергия от храната е като се уверим, че избираме възможно най-добрата храна. С редовни упражнения и добро хранене можем да бъдем жизнени дори при преумора и депресивни състояния.

Храната влияе на жизнената ни енергия не само със своя състав, но и количество. Забелязали ли сте как чувствате отпадналост след обилен обяд или вечеря? Това е така, защото тялото използва много енергия за смилане на храната. За да избегнем умората след хранене е важно да се храним в по-малки количества, макар и по-начесто, през деня.

Непреработени храни

Чийзбургерът и пържените картофи могат да ни подействат успокояващо отначало, но хранителната им стойност е много ниска. Преработените храни, като някои пакетирани и консервирани храни, бонбони и предварително сварени меса обикновено са пълни с консерванти, добавки, натрий, трансмазнини и изкуствени съставки, които могат да отнемат от нашата енергия.

Сезонни плодове и зеленчуци

Колкото по-прясна е храната, толкова повече хранителни вещества съдържа. За разлика от преработените храни, които са бедни на хранителни вещества, за да имат по-дълъг срок на годност, пресните храни са богати на нутриенти. Изборът на сезонни плодове и зеленчуци означава, че са узрели по естествен път.

Напитки без кофеин

Кофеинът е полезен в умерени количества и е доказано, че има някои ползи за здравето. Въпреки че ни ободрява, той всъщност не осигурява енергия на тялото. Първите глътки може да ни ободрят, но при липсата на добро хранене в крайна сметка ще се почувствате изтощени. Газираните и енергийните напитки са богати на рафинирана захар и изкуствени съставки, които могат да причинят здравословни проблеми.

Леки протеини

Червените меса са богати на наситени мазнини. По-леките меса, като пиле, пуйка и риба, все още осигуряват качествен протеин, но съдържат по-малко наситени мазнини. Рибата с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга и риба тон, е източник на здравословни мазнини за сърцето.

Пълнозърнести храни

Точно като преработените храни, рафинираните въглехидрати, като захарите и бялото брашно, имат ниска хранителна стойности. Пълнозърнестите храни и сложните въглехидрати гарантират, че тялото ще получи фибри, витамини и минерали, които се намират в люспата на зърното.

Ядки и семена

Ядките и семената са едни от най-добрите храни за преодоляване на умората и глада, защото са богати на здравословни хранителни вещества и отличен източник на енергия. Опитайте бадеми, бразилски орехи, кашу, лешници, пекан, орехи, слънчогледови и тиквени семки. Те са идеалната следобедна закуска, когато са сурови и неосолени.

Вода

Пиенето на вода е от съществено значение за оптималното функциониране на организма. Водата не осигурява енергия под формата на калории, но помага за улесняване на енергийните процеси в тялото. Пийте редовно вода през целия ден вместо газирани напитки и сокове.

Банани

Бананите са сравнявани със спортните напитки при колоездачи, които се нуждаят от продължителна енергия по време на дългите си преходи. Бананите са богати на калий, фибри, витамини и съдържат достатъчно въглехидрати, които да осигурят енергия.

Овесени ядки

Овесените ядки са богати на фибри и дори протеини. Те са особено полезни за хората, които имат резки промени в кръвната захар. Овесените ядки са по-добрият избор от мюслите, които съдържат добавена. Към тях можете да добавите мляко, малко мед и плодове, което да ви даде повече енергия за целия ден, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК