Как очилата с филтър срещу синя светлина намаляват умората в очите?

Специалистите все пак препоръчват да правим и редовни почивки

06.08.2021 | 20:56 Редактор: Юлия Христова
Как очилата с филтър срещу синя светлина намаляват умората в очите?

С напредване на технологиите в нашето ежедневие започваме да се заобикаляме с все повече устройства, излъчващи т. нар. синя светлина. Но с времето проучвания установяват, че нейното действие има вредни ефекти върху функцията на очите. Затова и все повече офталмолози препоръчват използването на очила, които да филтрират тази светлина от екраните и да действат като филтър спрямо ефектите ѝ.

За разлика от обикновените стъкла, очилата с филтър срещу синя светлина имат специално изработени лещи, предназначени или да блокират, или да филтрират светлината, попадаща в диапазона на синята светлина. Нейното действие се изразява в директното увреждане на ретината. Освен това се намалява и умората, която често се усеща след дълъг работен ден, прекаран пред екраните на компютри или други устройства като телефон, например. Така за по-дълго време фокусът също остава по-добър

Но независимо от всички ползи, специалистите все пак препоръчват да правим и редовни почивки – например по 10 минути на всеки прекаарн час пред екрана.

Синята светлина може да повлияе и на съня ни. Затова и използването на телефон или друго устройство, излъчващо синя светлина, непосредствено преди лягане може да засили съществуващи или да отключи нови проблеми със съня.

Продължителното излагане на светлина, особено от спектъра на синята, може да влоши симптомите на хронично главоболие или да отключи мигренозни пристъпи. С редовното използване на очила със съответната защита на лъчите от този спектър значително се редуцира възможността от прояви на главоболие.

Интересен факт е, че докато роговицата и лещата на окото имат възможността да се справят с вредната UV светлина, то те нямат функцията да блокират действието на лъчите от синия спектър, тъй като тя използването ѝ се прилага през последните години в различни устройства, докато няколко милионната еволюция не ни е срещала с подобен тип лъчи, срещу които да развие и защита.

Когато е изложена на синя светлина за дълго време, върху ретината се проявяват промени, които напомнят тези, свързани с възрастта – например като при сенилната дегенерация на макулата, която е водеща причина за слепота.

Освен макулна дегенерация, честото и продължително облъчване със синя светлина може да доведе до развитие на катаракта, пише Puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК