Кои са храните, които ни правят още по-гладни?

Ако закусвате само плодове, те няма да ви дадат нужната ситост за дълго време

07.07.2021 | 16:49 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, които ни правят още по-гладни?

Има много причини да огладнявате скоро след като сте се хранили. Една от тях е храната, която сте консумирали. Може да си мислите, че сте се заситили, но това да не е така.

Има храни, които всъщност ви оставят гладни, доставят празни калории на организма, от които само пълнеете, без да имате енергия и да се чувствате сити.

За да избегнете прекаляването с калориите през деня, идващи от постоянна консумация на висококалорични, но недостатъчно питателни и засищащи храни, вижте кои са храните, които всъщност ви оставят още по-гладни.

Енергийни барчета

Енергийните барчета или гранола барчетата са популярна междинна закуска, която обещава да ви зареди с енергия. Освен това, ако си ги приготвите вкъщи или купите здравословни барчета без добавени захари и изкуствени съставки, ще очаквате те да ви заситят, без да изпитвате вина, че ядете нещо нездравословно. Истината е, че в такива десерти се съдържат огромни количества захари.

Дори барчето ви да не съдържа добавена захар, то е богато на овесени ядки, мед, кленов сироп, царевичен сироп, а защо не сироп от агаве или тръстикова захар. Звучи като здравословен избор, но въпреки това тези съставки си остават високовъглехидратни. Като добавите какаото, ядките, семената в тези барчета трябва да помислите за каква калорийна бомба става въпрос. Тази бомба избухва внезапно, повишава рязко нивата на кръвната захар и инсулина, които скоро след това също толкова рязко спадат. Вие се чувствате уморени, спи ви се, отново сте изключително гладни.

Готова зърнена закуска

Зърнените закуски, които се разтварят в прясно или кисело мляко за закуска, не са достатъчно богати на протеини, фибри, мазнини, които да ви заситят. Те съдържат главно въглехидрати и захари, които предизвикват вълчи глад скоро след като сте закусили.

Алкохол

Алкохолът не е храна, но има същия ефект – предизвиква глад, който ви предразполага към посягане към калорични храни. Мезетата, които вървят с алкохола, обикновено са калорични и добавят излишна хранителна стойност към дневния ви прием.

Кисело мляко

Ако ядете само кисело мляко, то ще ви засити само за момент, а след това отново ще сте много гладни. За да се предпазите от този ефект, добавете нещо питателно към киселото си мляко – ядки, семена, плодове, съветва az-jenata.bg.

Плодове на закуска

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да изобилства от протеини, фибри, мазнини, полезни въглехидрати. Ако закусвате само плодове, те няма да ви дадат нужната ситост за дълго време. Това ще ви накара да посегнете към нещо калорично още преди да е станало време за обяд.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК