Какви са ползите за тялото ни, ако ядем по един банан всеки ден?

Той е чудесен източник на витамини и ценни минерали

29.05.2021 | 20:18 Редактор: Здравко Черкезов
Какви са ползите за тялото ни, ако ядем по един банан всеки ден?

Бананът е един от най-сладките, вкусни и любими плодове на мнозина. Той е чудесен източник на витамини и ценни минерали. Те са и прекрасен продукт, защото са "гъвкави" и могат да бъдат консумирани по всевъзможни начини – както пресни, така и като част от многобройни рецепти. Бананите са и заместител на захарта в десертите. Тяхната плътна текстура може да се използва и като сгъстител в теста, което ги прави прекрасен помощник в диетичното и здравословно хранене.

Удобни са и за консумация навън, защото са обвити в плътна обелка, издръжливи са на атмосферните условия и не се нуждаят от специално почистване преди консумация.

Какви са ползите за тялото ни, ако ядем по един банан всеки ден?

Зъбите и венците ви ще станат по-здрави

Ежедневната консумация на банани може да подобри състоянието на зъбите ви. Текстурата на бананите има абразивен характери и допринася в премахването на плаката от зъбите. Минералите и витамините в бананите пък подхранват в дълбочина венците.

Костите стават по-здрави

Ако ядете по един банан всеки ден, костите ви може да станат по-здрави. Това се дължи на голямото количество калций и витамин С, които се съдържат в бананите. Бананите стимулират плътността на костите, като по този начин спомагат в превенцията на остеопороза.

Ще се заредите с калий

Калият е важен минерал, който играе съществена роля за нервната и сърдечносъдовата система, информира Az-jenata.bg. Без него контролът на кръвното налягане и сърдечния пулс биха били немислими. Достатъчното количество калий играе важна роля и в превенцията на камъни в бъбреците.

Ще спите по-добре

Калият и магнезият са минерали, участващи и в механизмите на съня. Бананите съдържат и двата минерала. Ако похапвате по един банан вечер, ще ви е по-лесно да заспивате, без да се събуждате по няколко пъти на нощ.

Един банан на ден може да ви помогне да отслабнете

Бананите участват в много диетични режими за отслабване. Те са прекрасен помощник в редукцията на теглото и поддържането на стабилни нива на кръвната захар. С нисък до среден гликемичен индекс са, което означава, че не повишават рязко кръвната захар и не създават условия за трупане на мазнини. Плътната им текстура създава усещане за ситост за по-дълго.

Подобряват здравето на червата

Бананите са чудесен пребиотик, тъй като съдържат огромно количество фибри. Тези фибри играят ролята на пребиотик, като подхранват чревната флора и допринасят за нейната качествена работа.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК