Какви са причините за появата на жълти и кафяви петна по зъбите?

Някои подправки имат силни активни съставки с оцветяващ ефект

27.04.2021 | 17:23 Редактор: Жаклина Иванова
Какви са причините за появата на жълти и кафяви петна по зъбите?

Свикнали сме да смятаме, че прекаляването с кафето и тютюнопушенето са единствените виновници за пожълтяването на зъбите и оцветяването им с неприятни петна. Всъщност има много други ежедневни навици, които предизвикват тези проблеми, загрозявайки усмивката ви и предизвиквайки поява на жълти и кафяви петна по зъбите. Кои са те?

Ако любимите ви печени десерти и сладкиши включват плодове, това може да е в основата на пожълтяването на зъбите и появата на петна. Докато пресните плодове са изключително полезни за цялостното здраве, печени те могат да причинят петна по зъбите. Това важи особено за горските плодове. При печене те отделят съединения, които правят зъбите по-жълти и могат да допринесат за появата на петна.

Студеният чай е само пример за една от здравословните напитки. Ако вместо да наблягате на тях пиете подсладени газирани и натурални напитки и сокове, това може да предизвика поява на жълти и кафяви петна по зъбите. Натуралните охладени чайове без добавки и подобрители съдържат естествени съставки. Студеният плодов чай съдържа ябълчена киселина, която има натурален почистващ ефект върху емайла на зъбите.

Водата за уста се използва за свеж дъх и за избелване. В много от водите за изплакване на устата обаче се съдържа хлорхексидин. Той има мощен антибактериален ефект, но също така при продължителна употреба може да увреди емайла и да предизвика пожълтяване на зъбите.

Добавянето на подправки е прекрасен начин да обогатите ястията си, но прекаляването с тях може да навреди на зъбите. Някои подправки имат агресивни и силни активни съставки с оцветяващ ефект. Сред тях са куркума, мащерка, канела. Те могат да предизвикат пожълтяване на зъбите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК