Липсата на движение и консумирането на вредни храни са основните проблеми, които имат много хора, работещи от вкъщи по време на пандемия. А това води със себе си забавяне на метаболизма, напълняване, а понякога и по-сериозни проблеми.
За да предотвратите това, консултантите по хранене и диетика съветват да включите в менюто си повече витамини, фибри и други полезни вещества, които може да си набавите чрез плодове и зеленчуци. Много от нас са свикнали да закусват с банан, който може да се приготвя по най-различни начини, но ако водят по-заседнал начин на живот.
Ако се чудите как да помогнете на храносмилателната система, когато не сте достатъчно активни, то включете по една ябълка в менюто за деня и скоро ще усетите разликата. Независимо дали сутрин, на обяд или между храненията, плодът ще се отрази положително на организма ви.
Има какви ли не сортове ябълки, всеки от които има своя хранителен състав. Някои са по-сладки, други пък по-кисели, като количеството на влакна в тях също варира.По данни на Nutritiondata, в една средно голяма ябълка (154 г) има:
- 80 калории (5 от мазнини);
- 22 г въглехидрати или 7% от препоръчителния дневен прием;
- 0,5 г мазнини или 1% от препоръчителния дневен прием;
- 20 г захари;
- 4 г растителни влакна 18 % от препоръчителния дневен прием;
- 5 % от препоръчителния дневен прием на витамин С.
1. Може да отслабнете
Редовната консумация на ябълки подобрява храносмилането, а с това човек може да отслабне, стига да приема достатъчно вода и фибри. Според проучване, публикувано в Appetite, хората, които ядат по няколко парченца ябълка преди хранене, се чувстват по-сити през деня и не прекаляват с яденето. Това доказва резултатът на участниците, които са намалили приема на калории с 200.
Тези, които не се движат достатъчно и искат да отслабнат, е хубаво да подобрят физическата си активност и да започнат да изяждат по една ябълка на ден. Ако режимът им е здравословен и балансиран, премахването на излишните килограми е напълно възможно.
Когато си стоим повече вкъщи, ние не можем да се изморим и понякога и да заспим. Тогава тялото започва да работи на други обороти и това се отразява зле на неврологичното ни състояние и мозъка.
Изследване от 2019 г. върху плъхове, публикувано в "Clinical Nutrition Experimental", установява връзка между кверцетина, открит в ябълките, и неговите невропротективни ефекти върху ума.
Полезните вещества в ябълката поддържат невроните и подобряват работата на мозъка. Ето защо, когато сте по-напрегнати и трудно се концентрирате, хапвайте по малко ябълка и намерете време за чист въздух и разходка.
Четете повече по темата в Tialoto.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
ГЕРБ внесе предложението за закриване на комисията "Сорос" в парламента
След Пеевски и Коцев: Максим Генчев проси пари за "Карадажата" и от Мирчев
Два месеца преди игрите: Олимпийският огън беше запален в Рим
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Призът „Спортист на Варна“ ще бъде връчен на 16 декември
Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Вашингтон: Европа рискува да бъде заличена, ако не се промени
Рискуват ли потребителите при пазаруване с чатбот?
Мерц предотврат крах на правителството с одобрение на закона за пенсиите
Капацитетът за възобновяема енергия в Китай расте трикратно за последните пет години